Hrana 11. veljače 2016.

Samokažnjavanje sa zdravom prehranom

Ortoreksija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što je ortoreksija? Pretjerujemo li kad je riječ o zdravoj prehrani? Postoji li uopće zdrava i nezdrava hrana? Što se skriva iza pokušaja da kroz rigidne režime hranjenja postanemo savršeno zdravi? Kako osobe osjetljive psihološke strukture razumiju podjelu namirnica na tzv. zabranjene i dozvoljene?

Pretjerujemo li sa zdravom prehranom?

Ortoreksija još nije definirana kao bolest ili poremećaj, ali predstavlja društveni fenomen ''opsesije zdravom prehranom'' koji putem medija i društvenih mreža utječe na osjetljive i rizične skupine, posebno na mlade. Kao koncept, ortoreksija ima kratku povijest. Termin je prvi put skovao Dr.Steven Bratman 1997. godine kako bi opisao psihološko stanje u kojem se pojedinci fiksiraju na unos isključivo zdrave i 'čiste' hrane do te mjere da izbjegavaju svaku hranu koja sadrži i najmanje količine umjetnih boja, aroma, konzervansa, pesticida ili pak nezdravih masnoća, šećera ili dodane soli. 

Ortoreksija započinje s nevinim pokušajem da se jede kvalitetnije, ali dovodi do opsesije pripremom hrane i planiranjem jelovnika i do nekoliko dana unaprijed. Hrana koju konzumiraju osobe s ortoreksijom postaje primarna stvar u njihovom životu i ako pojedu nešto izvan planiranog jelovnika, osjećaju krivnju i samokažnjavaju se strožim pravilima o prehrani.

Osoba pogođena ortoreksijom ne može više sudjelovati u svakodnevnim aktivnostima te se izolira od ostatka društva nad kojima se osjeća superiornom

Radi se o patološkoj usmjerenosti na zdravu prehranu. Kako bismo se pobliže upoznali s ovom temom i saznali stručne, znanstvene i iskustvene činjenice, pozivamo te na stručni skup pod nazivom ''Ortoreksija – opsesija zdravom prehranom ili crno-bijeli svijet'' u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ''Dr. Andrija Štampar'', Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, i Centra za poremećaje hranjenja BEA, koji će se održati u petak, 26. veljače 2016. godine s početkom u 9:30 sati u Velikoj dvorani NZJZ ''Dr. Andrija Štampar'', Mirogojska c. 16, Zagreb.

Riješi test i saznaj imaš li ortoreksiju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.