Hrana Hrana kao lijek 05. rujna 2019.

"Zašto pijem sok od celera i kako ga napraviti?"

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Katie Wells, autorica portala Wellness Mama na kojem prenosi svoje recepte za zdrav život, objašnjava zašto je sok od celera postao toliko popularan i je li ta popularnost opravdana te otkriva njegove prednosti i ograničenja.

Velika sam obožavateljica zelenih smoothieja jer su ukusni i nutritivno bogati. Iako i dalje volim svoje zelene smoothieje, eksperimentiram i s novim okusima. U posljednje vrijeme jako je popularan sok od celera  pa sam odlučila dati svoj osvrt. Iako celer sadrži mnoge nutrijente dobre za zdravlje nije zamjena za zdravu prehranu i stil života. Pijenje puno soka od celera neće popraviti lošu prehranu ili nedostatak vježbanja.

U stvari, ne postoje pojedinačni lijekovi kao ni hrana koji imaju čudesan učinak u smislu da mogu poboljšati zdravlje ili doprinijeti smanjenju tjelesne mase. Kada se za neku namirnicu ili dodatak prehrani to tvrdi možeš biti sigurna da je to najobičniji marketinški trik. Najzdravije je hraniti se uravnoteženo i svakodnevno se kretati, ako tako živiš sok od celera bit će koristan dodatak jer zaista ima brojne prednosti.

Kako je počela fama oko soka od celera?

Popularnosti soka od celera počela je s knjigom "Celery Juice: The Most Powerful Medicine of Our Time Healing Millions Worldwide", Anthony Williama koji sebe naziva medicinskim medijem ( Sok od celera: Najmoćnija medicina našeg vremena koja liječi milijune širom svijeta). U knjizi se preporučuje konzumacija 4 dl soka od celera svako jutro na prazan želudac, a autor tvrdi da je posljedica gubitak tjelesne mase i regulacija krvnog tlaka.


Nažalost, ne postoji puno znanstvenih dokaza koji bi podržali Williamove tvrdnje o soku od celera. Međutim, postoje dokazi da celer ima koristi za zdravlje, ali samo ako se gleda u okviru cjelokupne prehrane i načina života.

Možda te zanima... Pila sam smoothie s celerom tjedan dana i evo što sam zapazila Eko

Prednosti soka od celera

List, sjeme i ekstrakt celera stoljećima su bili popularni lijekovi u tradicionalnoj praksi biljne medicine. Studija iz 2017. objavljena u časopisu Komplementarna i alternativna medicina, navodi da celer:

  •     može smanjiti mogućnost obolijevanja od srčanih bolesti, žutice, problema s mokraćnim putovima, gihta i reumatoidnih poremećaja,
  •     poboljšati plodnost,
  •     povećati broj spermija,
  •     djeluje protiv gljivica i antibakterijski,
  •     može se koristiti kod bronhitisa, kolika, astme, kožnih stanja, groznice, povraćanja i drhtavice.

Celer ima brojne koristi kao ljekovita biljka, ali teško ga je u dovoljnoj količini unijeti putem hrane i zato je sok od celera postao glavni izbor kad je način konzumacije u pitanju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nutritivna svojstva

Celer se smatra namirnicom s negativnim kalorijama jer je za njegovu probavu potrebno više kalorija nego što ih se unese. Osobno zanemarujem ovu činjenicu jer nisam pobornik brojanja kalorija, više me zanima sadržaj hranjivih sastojaka, a ima ih puno:

  • vitamina C,
  • retinoide i karotenoide,
  • vitamin k,  
  • kalij,
  • folna kiselina,
  • pantotenska kiselina,
  • vitamine B2 i B6,
  • bakar,
  • mangan,
  • magnezij.

Uvijek je bolje uzimati vitamine i minerale iz hrane nego iz dodataka prehrani, a celer je pravi vitaminsko-mineralni koktel bogat antioksidansima. Antioksidansi poput flavonoida bore se protiv slobodnih radikala odgovornih za nastanak akutnih i kroničnih bolesti.

Antioksidansi iz celera:

  •     kofeinska kiselina
  •     p-kumarinska kiselina
  •     ferulinska kiselina
  •     apigenin
  •     luteolin
  •     tanin
  •     saponin
  •     kempferol

Ovi antioksidansi doprinose smanjenju nastanka upala i razvoju bolesti.

Možda te zanima... Sok ili smoothie od celera: Izbacuje višak vode iz tijela i pomlađuje kožu Kolumne

Anti-upalno djelovanje i korist za zdravlje srca

Zajedno s antioksidansima, celer sadrži i druge obećavajuće spojeve koji se bore protiv upale. Studija iz 2017. godine objavljena u časopisu Journal of Asian Natural Products Research pokazala je da određeni spojevi u celeru mogu mijenjati procese molekula odgovornih za nastanak upala i tako ih smanjiti.

Celer je izvrsno povrće koje podržava zdravlje srca. Studija iz 2015. objavljena u časopisu Fitomedicina Avicenna pokazala je da je celer snižavao kolesterol i krvni tlak kod štakora koji su dobili ekstrakt lista celera. I istraživanje iz 2013. godine to podupire, navodeći da celer ima svojstva koja dobro djeluju na kardiovaskularni sustav i može biti potencijalni tretman za oboljele od  hipertenzije. Sve navedeno podržava teorije o celeru kao superhrani.

Zašto je celer bolje piti nego jesti

Celer očito ima brojne prednosti kada je uključen u prehranu, pa se mnogi pitaju zašto je sok potreban. Razlog zašto je sok od celera bolji je što su mu uklonjena vlakna pa je lakše popiti veću količinu bogatu vitaminima i mineralima. Činjenica je da su vlakna ključ zdrave prehrane, primjerice kada je u pitanju konzumacija voćnih sokova oni se ne preporučuju u tolikoj mjeri jer sadrže visoku koncentraciju šećera. Ali kada je smoothie u pitanju u kojem su zadržana vlakna iz voća ili kada se voćka jede cijela onda vlakna izbalansiraju količinu šećera pa to postaje zdrav obrok. Međutim sok od celera je iznimka i bolji izbor od smoothieja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Recept za sok od celera

Jednostavnije ga je napraviti u sokovniku, ali možeš i u blenderu.

Sastojci:

  • 2 stabljike celera

Priprema u sokovniku:

  • odvoji listove i korijen celera od stabljike
  • dobro ih operi
  • ubaci u sokovnik
  • u dobiveni sok ubaci par kockica leda

Priprema u blenderu:

  • odvoji listove i korijen celera od stabljike
  • nareži korijen na sitnije dijelove
  • stavi korijen i listove u blender i dodaj vode
  • blendaj
  • na blender stavi cjediljku ili gazu i procijedi sok
  • dodaj par kockica leda za bolji okus

Iako William preporučuje 4 dl svako jutro, ne nalazim uporište u toj preporuci pa pijem oko dva dl.

Je li važno koristiti organski celer?

Iznenađujuće, ali istraživanja su pokazala da organski i konvencionalno uzgojeni proizvodi sadrže prilično slične količine hranjivih tvari. Istraživanjem iz 2012. utvrđeno je da organska hrana nije značajno hranjivija od ne-organske. Međutim, blagodati konzumiranja organskih proizvoda nadilaze nutritivni sastav, a to je prije svega izbjegavanje unosa u organizam pesticida putem konvencionalno uzgojenog voća i povrća. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.