Ako su te dosad sprječavale tvoje gluten - free navike u kuhinji i pripremi recepata, pročitaj ovaj kratki vodič portala Taste of Home o tome kako zamijeniti koju glutensku namirnicu s nekom zdravijom alternativom, a da pritom završni rezultat ostane jednako dobar, ako ne i bolji.
Zamijeni brašno
Bilo koje brašno možeš najnormalnije zamijeniti bezglutenskom verzijom u omjeru 1:1. Pripremaš li nešto poput kolača i/ili kruha, dodaj žličicu ksantan gume (koristi se kao prirodni zgušnjivač i stabilizator) u smjesu.
Izbaci brašno
Probaj izbjeći brašno uopće. Jedu li ti se npr. keksići s kikirikijem, napravi ih od šalice kikiriki maslaca, smeđeg šećera i 1 do 2 jaja, pa smjesu peci oko 10 minuta. Vjeruj mi, keksi će imati jednaki učinak na tebe kao da si ih radila i s brašnom - bit će slasni, hrskavi i zasitni.
Napravi svoju verziju bezglutenskog "brašna"
Umjesto brašna, probaj bezglutensku mješavinu koju ćeš napraviti od tri dijela brašna smeđe ili bijele riže, dva dijela krumpirovog škroba, jednog dijela brašna tapioke i žličice ksantan gume.
Razmisli o kupnji aru praha (arrowroot praška)
Ovaj bijeli prah bez okusa, koji se koristi za zgušnjavanje juha, umaka i druge hrane sastoji se od škroba izvađenog iz različitih tropskih gomolja poput aroowroota (streličastog korijena).
Možeš ga koristiti umjesto ksantan gume ako ju ne možeš nigdje pronaći za kupiti. Stavlja se po pola žličice na svakih 200 - 250 g brašna u receptu.
Eksperimentiraj sa sastojcima
Druge ćeš sastojke također možda morati prilagoditi količinski ako se u receptu brašno mijenja bezglutenskim verzijama. Npr. 2 - 1/2 žličice praška za pecivo idu na svaku veću šalicu brašna u recepta, dok u nekim verzijama gdje se koristi brašno koje je više suho, treba 'ubaciti' dodatne tekućine, vode ili ulja, ovisno o receptu.
Delicije na bezglutenski način