Hrana Zdravi recepti 23. ožujka 2018.

Vodič kroz adaptiranje bilo kojeg recepta na bezglutensku verziju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako su te dosad sprječavale tvoje gluten - free navike u kuhinji i pripremi recepata, pročitaj ovaj kratki vodič portala Taste of Home o tome kako zamijeniti koju glutensku namirnicu s nekom zdravijom alternativom, a da pritom završni rezultat ostane jednako dobar, ako ne i bolji.

Zamijeni brašno

Bilo koje brašno možeš najnormalnije zamijeniti bezglutenskom verzijom u omjeru 1:1. Pripremaš li nešto poput kolača i/ili kruha, dodaj žličicu ksantan gume (koristi se kao prirodni zgušnjivač i stabilizator) u smjesu. 

Izbaci brašno

Probaj izbjeći brašno uopće. Jedu li ti se npr. keksići s kikirikijem, napravi ih od šalice kikiriki maslaca, smeđeg šećera i 1 do 2 jaja, pa smjesu peci oko 10 minuta. Vjeruj mi, keksi će imati jednaki učinak na tebe kao da si ih radila i s brašnom - bit će slasni, hrskavi i zasitni.

Napravi svoju verziju bezglutenskog "brašna"

Umjesto brašna, probaj bezglutensku mješavinu koju ćeš napraviti od tri dijela brašna smeđe ili bijele riže, dva dijela krumpirovog škroba, jednog dijela brašna tapioke i žličice ksantan gume

Možda te zanima... Bezglutenski kolač s kestenovim brašnom, višnjama i vanilijom Hrana Možda te zanima... Bezglutenski doručak - sok od banane, veganskog mlijeka i šumskog voća Hrana

Razmisli o kupnji aru praha (arrowroot praška)

Ovaj bijeli prah bez okusa, koji se koristi za zgušnjavanje juha, umaka i druge hrane sastoji se od škroba izvađenog iz različitih tropskih gomolja poput aroowroota (streličastog korijena).

Možeš ga koristiti umjesto ksantan gume ako ju ne možeš nigdje pronaći za kupiti. Stavlja se po pola žličice na svakih 200 - 250 g brašna u receptu. 

Eksperimentiraj sa sastojcima

Druge ćeš sastojke također možda morati prilagoditi količinski ako se u receptu brašno mijenja bezglutenskim verzijama. Npr. 2 - 1/2 žličice praška za pecivo idu na svaku veću šalicu brašna u recepta, dok u nekim verzijama gdje se koristi brašno koje je više suho, treba 'ubaciti' dodatne tekućine, vode ili ulja, ovisno o receptu. 

Delicije na bezglutenski način

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.