Visoko fruktozni sirup je vrsta zaslađivača koja nastaje iz kukuruznog sirupa. Mnogi znanstvenici smatraju kako su upravo šećer i visoko fruktozni sirup ključni uzročnici epidemije pretilosti.
Visoko fruktozni sirup i šećer također su povezani s mnogim ozbiljnim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i srčane bolesti. Donosimo ti neke od ključnih razloga zbog kojih bi trebala izbjegavati proizvode koji sadrže visoko fruktozni sirup.
Saznaj trebaš li se bojati fruktoze?
- Visoko fruktozni sirup izvor je praznih kalorija.
- Povećani unos visoko fruktoznog sirupa može dovesti do debljanja.
- Visoko fruktozni sirup može dovesti do nepoželjnog povećanja visceralnog masnog tkiva, koje okružuje unutarnje organe.
- Povećani unos visoko fruktoznog sirupa može dovesti do inzulinske rezistencije i metaboličkog sindroma koji se povezuju s dijabetesom tipa 2 i mnogim drugim ozbiljnim bolestima poput karcinoma i srčanih bolesti.
Izbjegavanje proizvoda koji sadrže visoko fruktozne sirupe jedan je od najlakših i najučinkovitijih načina kojima možeš poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od različitih bolesti.