Hrana 2384 prikaza 07. studenoga 2016.

Popečci od batata s umakom od grčkog jogurta

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kuhaj batat na pari dok ne omekša, a zatim ga ostavi najmanje jedan sat u cjedilu da se iscijedi sva tekućina. U međuvremenu umuti pjenjačom sve sastojke za umak dok ne bude gladak. Kad batat izgubi većinu tekućine, stavi ga u zdjelu za mješanje i dodaj mu ostale sastojke (osim maslaca).

Umiješaj sve, prema mogućnosti ručno, dok mješavina ne bude glatka  i ujednačena. Bolje je ne pretjerati s mješanjem. Mješavina treba biti ljepljiva, ako je previše tekuća, dodaj brašna. U tavi s neprianjajućim dnom rastopi dio maslaca. Za svaki popečak uzmi žlicu smjese i stavi u tavu pa je izravnaj žlicom da bi dobila ne baš savršen kolut promjera oko pet centimetara i debljine oko pet centimetara. Peci na srednjoj vatri oko šest minuta sa svake strane, odnosno dok dobiju lijepu smeđu koricu. Odloži ih između dva lista kuhinjskog papira koji će upiti višak maslaca. Nastavi pripremati popečke, dodajući još maslaca prema potrebi. Posluži vruće ili toplo, s umakom sa strane.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg oguljenih batata
  • 2 žličice sojina umaka
  • 100 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice šećera
  • 3 žlice nasjeckanog mladog luka
  • 1/2 žličice sitno nasjeckane svježe crvene čili papričice (ili više, ako želiš da bude ljuto)
  • mnogo maslaca za prženje

Sastojci za umak

  • 50 g jogurta grčkog tipa
  • 50 g milerama
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žlica nasjeckanog korijandra
  • sol i crni papar

Recept je preuzet iz knjige "Obilje - Vegetarijanska mediteranska kuharica najkarizmatičnijeg londonskog chefa" Yotam Ottolenghija, objavljena u izdanju Profila 2015. godine.

Popečci od slanutka za prste polizati

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.