Za zdravlje tvojeg organizma dobro je barem jedno kratko vrijeme hraniti se bez glutena. Donosimo ti recept za ukusno varivo od amaranta i otkrivamo zašto naše tijelo ponekad loše reagira na žitarice koje sadrže gluten
U današnje vrijeme sve je veći broj osoba koje pate od nekog vida osjetljivosti na gluten – bjelančevinu sadržanu u pšenici, ali i nekim drugim žitaricama. Upravo zato ne bi trebalo čuditi da je netolerancija na gluten jedna od najčešće spominjanih netolerancija na hranu, a njezina je učestalost u porastu.
Manifestira se najčešće na tri načina:
- Alergija na pšenicu - alergija na bilo koju namirnicu, pa tako i na pšenicu, neuobičajeni je odgovor imunog sustava na hranu. Simptomi koji se javljaju mogu biti raznoliki - od grlobolje do anafilaktičkog šoka (naglog pada tlaka i poteškoća s disanjem). Druge uobičajene reakcije mogu biti ekcemi, česte prehlade, problemi sa sinusima, kandidijaza, umor, depresija, nesanica, glavobolja, proljev ili konstipacija te nadimanje.
- Netolerancija ili osjetljivost - za razliku od alergija, osjetljivost na određenu namirnicu teže je otkriti jer često ne postoji reakcija imunog sustava. Zato se pri alergološkim testovima često može pokazati jedno, (npr. da ne postoji osjetljivost na pšenicu), a da osoba ima sve simptome, ali se oni ne javljaju neposredno nakon konzumiranja već sa zakašnjenjem od npr. dva dana.
- Celijakija je kronična bolest tankog crijeva prouzročena trajnim nepodnošenjem glutena. Tijelo reagira na bilo koju žitaricu koja sadrži gluten, a osim pšenice to su pir, kamut, raž, ječam i zob. Što se tiče zobi mišljenja su podijeljena. U novijim preporukama smatra se da čisti proizvodi od ekološki uzgojene zobi ne izazivaju problematične reakcije, no to svakako treba provjeriti s liječnikom. Simptomi celijakije su: napetost i nadutost trbuha, mekane stolice, vjetrovi, neobjašnjivi gubitak težine, anemija i depresija.
S obzirom na to da je pšenica skriveni sastojak nevjerojatno mnogo proizvoda, potrebno je biti vrlo oprezan u odabiru onoga što osobe s tim problemima jedu. Uz proizvode koji imaju posebnu oznaku Gluten-free ili Bez glutena, korisno je upoznati se i s prirodnom i uravnoteženom prehranom koja pruža raznolikost u pripremi kvalitetnih obroka spravljenih sa žitaricama bez glutena te različitim vrstama mahunarki, sjemenki, orašastih plodova te povrća i voća.
Jedinstvena domaća kuharica
Sve to možeš pročitati u najnovijoj kuharici 'Bez glutena', Jadranke Boban Pejić, autorice nekolicine bestselera i dobitnice priznanja Gourmand World Cookbook Award. Bez glutena jedinstvena je domaća kuharica bazirana na ekološkim i cjelovitim namirnicama koja u uvodu donosi pregled različitih vrsta žitarica koje ne sadrže gluten kao što je smeđa riža, slatka riža, divlja riža, proso, amarant, kvinoja, kukuruz, heljda te njihova brašna i tjestenine.
Više o knjizi pročitaj u našoj čitaonici...
Bilo koji oblik netolerancije glutena prilika je da otkrijemo svijet novih, kvalitetnih namirnica, raznolike prehrane, načina pripreme i samim time da počnemo uživati u hrani više nego prije. A uvjereni smo da će i oni koji nemaju takvih problema, otkriti nešto za sebe.
( Dio teksta preuzet iz kuharice Bez glutena, Jadranke Boban Pejić)
Varivo od amaranta
Recept za varivo od amaranta:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 manja glavica luka
- 1 žlica sjeckanog đumbira
- 2 manje ili jedna veća mrkva (ljeti može biti i crvena i zelena paprika)
- 400 g tofua ili tempeha
- 4 žlice tamarija
- kukuruzno brašno
- suncokretovo ulje za prženje
- 2 šalice amaranta
- 4 šalice temeljca ili vode
- 8 cvjetova cvjetače
- ½ šalice sitno sjeckanog peršina
Priprema
Tofu ili tempeh nareži na kockice, pomiješaj s tamarijem pa uvaljaj u kukuruzno brašno. Poprži na suncokretovom ulju da porumeni pa procijedi na salveti.
Na maslinovom ulju propirjaj luk i đumbir pa dodaj mrkvu narezanu na polumjesece. Popržene kocke tofua ili tempeha stavi na mrkvu.
Oprani amarant stavi na tofu ili tempeh pa polako sa strane ulij temeljac ili vodu. Kad zakuha, smanji vatru i kuhaj 15 minuta poklopljeno.
Prepolovi cvjetove cvjetače i dodaj u varivo. Kuhaj još pet minuta. Umiješaj peršin pa sve dobro promiješaj.
Recept iz kuharice "Bez glutena" Jadranke Boban Pejić, Planetopija. Fotografija: Maja Danica Pečanić
Pročitaj koje su najčešće intolerancije na hranu...
Posjeti radionicu
Radionica kuhanja Jadranke Boban Pejić: Bez glutena
Vrijeme i mjesto održavanja: subota 15.5.2010., od 10 do 13 sati, Makronova, Ilica 72/1
Bez obzira imamo li ili ne ustanovljenu osjetljivost ili netoleranciju glutena, za svakog je dobro barem jedno kratko vrijeme hraniti se bez glutena i na taj način provjeriti kako to organizmu koristi.
Autorica kuharice 'Bez glutena' na istoimenoj radionici kuhanja kroz kompletan obrok demonstrirati će ukusna nova jela i recepte pripremljene samo za ovu radionicu: od juhe, preko glavnog jela do deserta, sve naravno bez glutena!
Klikni i saznaj sve o žitaricama novog doba...
Knjiga i radionica su odličan orijentir kako slagati obroke i koja jela kombinirati za ukusnu, hranjivu, cjelovitu i bezglutensku prehranu.
Radionica je namijenjena svima koji imaju znakove koji mogu pokazivati osjetljivost na gluten:
- probleme s probavom
- nadimanje i umor
- probleme s kožom
- slab apetit
- sklonost infekcijama
- manjak vitamina i minerala
- bolove u želucu