Hrana 22. kolovoza 2012.

Uz grašak pobijedi stres i umor

Grasak2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Grašak spada u porodicu mahunarki, a može se konzumirati i sirov. Bogat je nutrijentima važnima za zdravlje kostiju, a o ovoj namirnici svakako razmisli i u slučaju da patiš od umora. Razlog tome je bogatstvo nutrijenata koji sudjeluju u proizvodnji energije

Izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i proteina

Smatra se da se zeleni grašak potječe iz centralne Azije i Europe, a sastavni je dio jelovnika tisućama godina. Štoviše, grašak se spominje u Bibliji, a slavljen je u egipatskoj, grčkoj i rimskoj civilizaciji. Za popularizaciju ove namirnice zaslužan je francuski kralj Luj XIV, koji je grašak proglasio sastavnim dijelom jelovnika zabava na francuskom dvoru.

Grašak spada u porodicu mahunarki, a može se konzumirati i sirov. Ipak, 95 posto graška na tržištu procesirano je, najčešće smrznuto ili konzervirano. Bogat je nutrijentima, izvanredan je izvor čak osam vitamina, šest minerala, prehrambenih vlakana i proteina.

Zeleni grašak osigurava nutrijente koji su vrlo važni za zdravlje kostiju. Izvanredan je izvor vitamina K1 koji aktivira osteokalcin, protein koji omogućava ugradnju kalcija unutar kosti. Stoga, bez dovoljno vitamina K, proces mineralizacije u kostima ne može se odvijati kako treba.

Proizvodnja energije i prevladavanje umora

Također je dobar izvor vitamina B1, pantotenske kiseline i vitamina B6 te dobar izvor riboflavina i niacina, nutrijenata neophodnih za metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti. Pantotenska kiselina igra važnu ulogu u regulaciji stresa jer potiče rad nadbubrežne žlijezde što je osobito važno u razdoblju stresa.

Zeleni grašak je namirnica o kojoj svakako trebaš razmisliti ako patiš od umora. Razlog je bogatstvo nutrijenata koji sudjeluju u proizvodnji energije.

On je posebno dobar izvor željeza, minerala čiji nedostatak često rezultira anemijom, umorom i smanjenom funkcijom imunosnog sustava. Grašak osigurava brojne nutrijente, uključujući vitamin C, koji su vrlo važni za odvijanje procesa kojima se organizam brani od oštećenja na molekuli DNA – oštećenja koja se smatraju pretečom razvoja malignih bolesti. Brojnim studijama je pokazano da vitamin C može smanjiti rizik od razvoja različitih oblika raka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.