Hrana 20. rujna 2016.

U osnovnim školama će se prvašićima dijeliti eko doručak

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekološki institut Ecologica od 2014. godine provodi projekt popularizacije ekohrane u Hrvatskoj pod nazivom Eko hrana svakog dana, a uz potporu njemačke zaklade za zaštitu okoliša Deutsche Bundes Umwelstiftung i u suradnji s FIBL-om, europskim Institutom za istraživanja u ekološkoj poljoprivredi.

Jedan dio aktivnosti ovog projekta usmjeren je na popularizaciju ekološke hrane kod školske djece. Ovaj dio projekta provodi se pod nazivom Imam pravo jesti zdravo! i obuhvaća niz aktivnosti poput radionica, degustacija, susreta s ekološkim poljoprivrednicima te organizacije eko doručka za učenike prvih razreda osnovnih škola.

Ukupno će se podijeliti 500 eko doručaka

U 2015. godini eko doručak je po prvi puta u Hrvatskoj besplatno dobilo 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola. Ove godine akciju se ponavlja u Zagrebu te po prvi puta u Splitu i u Šemovcu, u Varaždinskoj županiji. Ukupno će se podijeliti 500 eko doručaka.

Eko doručak je zamišljen tako da se prvašićima, na prigodnoj svečanosti podjele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice koje čine zdrav i uravnotežen doručak. Ovakav eko doručak se pod nazivom BioBrotbox u Njemačkoj organizira već 10 godina gdje se podijeli oko 200.000 kutijica, odnosno gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak. Naša akcija dio je te inicijative, a Ekološki institut Ecologica koordinator je ovih aktivnosti za Hrvatsku.

Pročitaj istraživanje Zdrave Krave te saznaj koje su namirnice, osim žitarica, popularne za doručak!

U akciji sudjeluje veliki broj ekoloških obiteljskih gospodarstva

Cilj ove akcije je dvostrukog karaktera: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima. Sadržaj kutijica za doručak u cjelosti doniraju ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Hrvatske: Eko Sever, Marica Jug, Repro Eko, Marinka Setnik, Klaudia Krstičević, Šiljeg-Eko Line, Zvonimir Benčić, Dragan Ivica Elez i Zrinka Filipović Dermit. 

Svi proizvodi koji će se nalaziti u kutijicama certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda, mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke, lješnjaci i suhe smokve. Uz proizvode, djeca će u kutijicama dobiti i prigodne informativne materijale.

Više informacija dostupno je na Facebook stranici!

Kada i gdje?

Eko doručak održat će se u partnerskim školama OŠ Dragutina Domjanića, Gajnice bb, 10090 Zagreb, u četvrtak, 22.09. s početkom u 8,45 sati i OŠ Vukomerec, Porečka 7c, 10000 Zagreb, u petak, 23.09., također s početkom u 8,45 sati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.