Hrana Hrana kao lijek 24. kolovoza 2017.

Trebaš li jesti sir s manje masti?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobra vijest za sve ljubitelje sira: Naime, nedavno istraživanje objavljeno na portalu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da sir s uobičajenim udjelom masti nema značajne učinke na povećanje "lošeg" kolesterola, ali ima pozitivne učinke na "dobar" kolesterol.

Sir je prepun zasićenih masnoća, pa su mnoge vlade izdale prehrambene smjernice koje preporučuju da bi ljudi trebali jesti sir sa smanjenim udjelom masnoća. No, istraživači odjela za prehranu Sveučilišta u Kopenhagenu proveli su studiju s ciljem utvrđivanja učinaka različitih masnoća sira na kolesterol i "metaboličkog sindroma" - faktore rizika koji povećavaju šanse za dobivanje bolesti srca, dijabetes i moždani udar. Istraživači su vjerojatno bili iznenađeni kada su otkrili da sir s uobičajenim udjelom masnoća ne povećava te faktore rizika, barem kada je u pitanju "loš" kolesterol.

Možda te zanima... Prženi sir za predjelo, a može i za ručak Hrana

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Biraj sir s niskim udjelom masnoća

Možda te zanima... Smotuljci od rajčice i krem sira u lisnatom tijestu Hrana

Istraživanje se provodilo 12 tjedana i provedeno je na 139 ispitanika koji su bili podijeljeni u tri grupe: osobe koje jedu sir s uobičajenim udjelom masnoća, osobe koje jedu sir sa smanjenim udjelom masnoća i osobe koje ne jedu sir. Grupe ispitanika koje jedu sir konzumirale su 80 grama sira dnevno, što je otprilike 5/8 šalice ribanog sira.

Maline1 Možda te zanima... Ukusno, ledeno i ne toliko kalorično osvježenje od sira Hrana

Rezultati su pokazali da niti jedna od grupa koje su konzumirale sir nije imala nikakve značajnije promjene u razini "lošeg" kolesterola, krvnog tlaka, razinama inzulina, glukoze i veličini struka. Međutim, grupi koja je konzumirala sir s uobičajenim postotkom masti povećala se razina "dobrog" kolesterola pri kraju istraživanja. Prisutnost "dobrog" kolesterola pozitivna je za organizam jer pomaže u održavanju endotela krvnih žila, što pomaže u sprečavanju stanja kao što je ateroskleroza, koja može dovesti do srčanog i moždanog udara.

Možda te zanima... Muffini od batata sa špinatom i feta sirom Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.