Stigla je sezona kestena pa ako ste se pitali kako možete iskoristiti svoje, isprobajte ovu sočnu kesten tortu koja je bez glutena i s niskim udjelom masnoća.
Ova mekana, sočna, baršunasta torta idealna je da iskoristite ovogodišnje kestene. Osim njih, potreban je i kakao prah koji savršeno uravnotežuje slatkoću kestena, ali i minimalno maslaca što ovu tortu čini laganom. Iako će možda trebati vremena da se sušeni kesteni skuhaju, za ovu tortu se isplati trud.
Sastojci:
- 200 g suhih kestena ili 500 g gotovog kesten pirea
- 200 g šećera
- šalica mlijeka
- 50 g maslaca
- 30 g kakaa u prahu
- 2 jaja
- 2 žlice krumpirovog škroba
- 8 g praška za pecivo
Priprema:
- Osušene kestene operite, stavite u posudu punu hladne vode, posolite i ostavite da se kuhaju na laganoj vatri dva sata. Ocijedite, miksajte dok ne dobijete mekani pire od kestena i ostavite sa strane. Ako želite preskočiti ovaj korak, možete koristiti i kupljeni kesten pire.
- U zasebnu posudu stavite šećer, mlijeko, kakao prah i maslac. Stavite na vatru i miješajte dok se maslac i šećer potpuno ne otope. Pustite da se ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 180°C i namastite kalup za tortu od 26 cm.
- Smjesu od kakao praha i mlijeka ulijte u pire od kestena te dobro umiješajte. Dodajte žumanjke (bjelanjke ostavite sa strane), krumpirov škrob i prašak za pecivo. Lagano miješajte dok smjesa ne postane homogena. Tijesto će biti prilično tekuće, što je u redu..
- Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, dodajte ga u smjesu koju ste napravili u prethodnom koraku i umiješajte laganim pokretima.
- Ulijte tijesto u kalup za torte i ostavite da se peče 35 do 40 minuta ili dok kolač ne postane čvrst. Ako napravite test čačkalicom, uzmite u obzir da će izaći vlažna, ali ne smije biti tijesta na njoj.
- Pustite kolač da se ohladi u kalupu prije nego što ga izvadite.
- Ukrasite šećerom u prahu.