Hrana Hrana kao lijek 17. svibnja 2018.

Znaš li prepoznati sadrži li proizvod visoku ili nisku razinu soli?

Deklaracija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Previsok unos soli može biti ''tihi ubojica'' u obliku hipertenzije (povišen krvni tlak), koji je čest uzročnik smrtnosti u nas i u svijetu. Osim s povišenim tlakom prekomjeran unos soli povezuje se i s razvojem osteoporoze te bolestima bubrega. Stručnjaci preporučuju da treba paziti na skrivenu sol koja se nalazi u tvrdim sirevima, umacima, kruhu, juhama iz vrećice i kukuruznim pahuljicama

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) primjereni dnevni unos kuhinjske soli kreće se do pet grama ili otprilike do čajne žličice (to je propisano 2013. godine do tada se preporučivalo 6 g soli dnevno). "Istraživanja pokazuju da smanjenje soli na preporučenu granicu do 5 g dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 24 posto te koronarnih bolesti za 18 posto. To može utjecati i na smanjenje arterijskog tlaka, kod sistoličkog za 3 do 4 milimetra žive te kod dijastoličkog za 1 do 2 milimetra žive", izjavila je za 24 sata dr. Ivana Portolan Pajić povodom obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije koji se obilježava 17. svibnja.

Natrij glavni krivac za hipertenziju, ali nisu svi spojevi natrija "opasni"

Kuhinjska sol sastoji se od dva iona; natrija i klorida, koji su važni za odvijanje brojnih bioloških funkcija. Zabrinutost oko prekomjernog uzimanja soli i visokog krvnog tlaka uglavnom se veže uz natrij. "Stoga su dijete s niskim udjelom soli zapravo dijete s niskim udjelom natrija. Ipak, pokazalo se da nisu svi spojevi natrija jednako opasni za pojavu hipertenzije.

Primjerice, natrij bikarbonat kojim su bogate mineralne vode nema nepovoljno djelovanje, štoviše, ispijanje bikarbonatnih mineralnih voda ima povoljan učinak na masnoće u krvi i krvni tlak.

Povišen_Krvni_Tlak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Velik broj znanstvenih studija u protekla dva desetljeća proveden je kako bi se utvrdio utjecaj konzumacije soli na učestalost hipertenzije. Analiza brojnih studija pokazala je da blaga restrikcija prehrambenog natrija uzrokuje značajno sniženje krvnog tlaka u osoba s hipertenzijom. Ovo zapažanje važno je i s populacijskog stajališta.

Budući da se glavnina soli koju dnevno unosimo hranom nalazi u procesiranim industrijskim proizvodima, nužno je adekvatno deklariranje sadržaja natrij-klorida. Također, relevantne institucije trebaju poticati prehrambenu industriju na smanjenje udjela soli u prehrambenim proizvodima", objasnila je dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica.

Možda te zanima... Visoki tlak, liječnica savjetuje što pacijenti mogu sami poduzeti Zdravlje

Povišen_Krvni_Tlak Možda te zanima... Devet prirodnih načina na koje ćeš smanjiti visoki tlak Zdravlje

Kako na deklaraciji prepoznati sadrži li proizvod visoku ili nisku razinu soli?

"Na deklaracijama nije uvijek prisutan podatak o količini soli ili natrija te informiranje o sadržaju soli ponekad može biti zbunjujuće. Kako bismo mogli odrediti je li ta količina soli mala ili velika u odnosu na količinu hrane u koju je dodana možemo se poslužiti sljedećim vodičem", kaže Vranešić Bender i otkriva:
 
Visoka – količina soli koja je veća od 1.5 g na 100 g proizvoda (što iznosi oko 0.6 g natrija)
 
Niska – količina soli koja je manja od 0.3 g soli na 100 g proizvoda (što iznosi oko 0.1 g natrija) Ako se količina soli na 100 g namirnice nalazi između te dvije vrijednosti tada možemo smatrati da unosimo umjerenu količinu soli.
sol | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Prekomjeran unos soli uzrokuje oko 1,6 milijuna smrtnih slučajeva u svijetu svake godine

Najčešće zablude o soli

Količina soli koju unosimo ovisi o individualnim prehrambenim navikama. Najčešće do 20 posto ukupnog dnevnog unosa soli potječe od namirnica koje prirodno sadrže sol, primjerice jaja, meso i riba. Naknadnim dosoljavanjem hrane kuhinjskom solju unesemo oko 15% ukupno unesene soli. Ostatak od 75 posto ukupno unesene soli, potječe od procesiranih namirnica koje najčešće niti ne percipiramo kao slane jer sol prisutna u tim namirnicama oku nije vidljiva. Chef Branko Ognjenović za 24 sata je otkrio koji su najčešći mitovi o soli koji "ne drže vodu":
 • Ja ne pretjerujem - ako ne dosoljavaš hranu na tanjuru, ne znači da ne pretjeruješ s konzumacijom soli. Naime, više od 75 posto soli nalazi se u prerađenoj hrani.
 • Kupujem posebnu sol koja nije štetna - svaka sol je štetna, neovisno o tome je li morska ili kamena, sitna ili krupna, je li to cvjetna sol ili solni cvijet, odnosno koristiš li Himalajsku ili neku drugu vrstu soli.
 • Sol je potrebna jer sadrži jod - smanjenjem unosa soli na 5 grama dnevno unos joda bio bi 125 mikrograma dnevno, nešto manji od preporučenih 150 mikrograma za odrasle.
 • Solim jer je hrana inače bljutava - loši kuhari kuhaju slano da prikriju propuste, a dobri kuhari okus dotjeruju začinima. Kad počneš smanjivati unos soli, tvojim osjetilima trebat će nekoliko dana ili koji tjedan da se navikneš.
 • Imama normalan tlak ne moram paziti - osjetljivost krvnog tlaka na sol povećava se starenjem, a prekomjernim unosom soli u mladosti povećava se rizik za razvoj bubrežnih i srčanožilnih bolesti u budućnosti.
Tlakomjer2 Možda te zanima... Top pet savjeta za prevenciju i regulaciju visokog krvnog tlaka Zdravlje

Kava_3 Možda te zanima... Kako uživati u kavi, crnom vinu i slanoj hrani bez opasnosti za tlak Hrana

Promjene životnih navika koje utječu na smanjenje krvnog tlaka

"Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 posto, tjelesna neaktivnost za oko 20 posto i pretilost za oko 30 posto svih hipertenzija. Isto je tako važno redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika", objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su naglasili da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika:

 • smanjenjem unosa soli
 • uravnoteženom pravilnom prehranom
 • prestankom pušenja
 • izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
 • redovitom tjelesnom aktivnosti
 • održavanjem normalne tjelesne težine

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.