Previsok unos soli može biti ''tihi ubojica'' u obliku hipertenzije (povišen krvni tlak), koji je čest uzročnik smrtnosti u nas i u svijetu. Osim s povišenim tlakom prekomjeran unos soli povezuje se i s razvojem osteoporoze te bolestima bubrega. Stručnjaci preporučuju da treba paziti na skrivenu sol koja se nalazi u tvrdim sirevima, umacima, kruhu, juhama iz vrećice i kukuruznim pahuljicama
Natrij glavni krivac za hipertenziju, ali nisu svi spojevi natrija "opasni"
Kuhinjska sol sastoji se od dva iona; natrija i klorida, koji su važni za odvijanje brojnih bioloških funkcija. Zabrinutost oko prekomjernog uzimanja soli i visokog krvnog tlaka uglavnom se veže uz natrij. "Stoga su dijete s niskim udjelom soli zapravo dijete s niskim udjelom natrija. Ipak, pokazalo se da nisu svi spojevi natrija jednako opasni za pojavu hipertenzije.
Primjerice, natrij bikarbonat kojim su bogate mineralne vode nema nepovoljno djelovanje, štoviše, ispijanje bikarbonatnih mineralnih voda ima povoljan učinak na masnoće u krvi i krvni tlak.
Velik broj znanstvenih studija u protekla dva desetljeća proveden je kako bi se utvrdio utjecaj konzumacije soli na učestalost hipertenzije. Analiza brojnih studija pokazala je da blaga restrikcija prehrambenog natrija uzrokuje značajno sniženje krvnog tlaka u osoba s hipertenzijom. Ovo zapažanje važno je i s populacijskog stajališta.
Budući da se glavnina soli koju dnevno unosimo hranom nalazi u procesiranim industrijskim proizvodima, nužno je adekvatno deklariranje sadržaja natrij-klorida. Također, relevantne institucije trebaju poticati prehrambenu industriju na smanjenje udjela soli u prehrambenim proizvodima", objasnila je dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica.
Kako na deklaraciji prepoznati sadrži li proizvod visoku ili nisku razinu soli?
Najčešće zablude o soli
- Ja ne pretjerujem - ako ne dosoljavaš hranu na tanjuru, ne znači da ne pretjeruješ s konzumacijom soli. Naime, više od 75 posto soli nalazi se u prerađenoj hrani.
- Kupujem posebnu sol koja nije štetna - svaka sol je štetna, neovisno o tome je li morska ili kamena, sitna ili krupna, je li to cvjetna sol ili solni cvijet, odnosno koristiš li Himalajsku ili neku drugu vrstu soli.
- Sol je potrebna jer sadrži jod - smanjenjem unosa soli na 5 grama dnevno unos joda bio bi 125 mikrograma dnevno, nešto manji od preporučenih 150 mikrograma za odrasle.
- Solim jer je hrana inače bljutava - loši kuhari kuhaju slano da prikriju propuste, a dobri kuhari okus dotjeruju začinima. Kad počneš smanjivati unos soli, tvojim osjetilima trebat će nekoliko dana ili koji tjedan da se navikneš.
- Imama normalan tlak ne moram paziti - osjetljivost krvnog tlaka na sol povećava se starenjem, a prekomjernim unosom soli u mladosti povećava se rizik za razvoj bubrežnih i srčanožilnih bolesti u budućnosti.
Promjene životnih navika koje utječu na smanjenje krvnog tlaka
"Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50 posto, tjelesna neaktivnost za oko 20 posto i pretilost za oko 30 posto svih hipertenzija. Isto je tako važno redovito kontrolirati krvni tlak, a kod povišenog tlaka redovito uzimati lijekove prema preporuci liječnika", objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su naglasili da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika:
- smanjenjem unosa soli
- uravnoteženom pravilnom prehranom
- prestankom pušenja
- izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola
- redovitom tjelesnom aktivnosti
- održavanjem normalne tjelesne težine