Hrana Hrana kao lijek 09. srpnja 2016.

Top pet namirnica za ublažavanje migrena i glavobolja

Sjemenke
Foto: Thinkstock Sjemenke bundeve sadrže važne količine željeza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lišće amaranta, rukola, zelje, brokula, prokulice i cvjetača, tj. zeljasto povrće može utjecati na smanjenje kroničnih glavobolja i migrena. Brokula je bogata vitaminom B6, za koji je dokazano da reducira pojavu migrene te magnezijem.

  • Sjemenke - nekoliko istraživanja upućuje na to da oni koji pate od migrena imaju niže razine magnezija, pa su bademi i sjemenke koji ga sadrže vrlo korisni u suzbijanju migrena. Svakodnevno treba konzumirati šaku orašastih plodova (osim lješnjaka) i sjemenki.
  • Crveno meso - bogato je CoQ10, spojevima koji se prirodno javljaju u tijelu, kao i vitaminom B2. Američka neurološka akademija i kanadsko društvo za prevenciju glavobolje oba su sastojka priznali kao one koji pomažu prevenciji migrene.
  • Lubenice - voće bogato vodom sadrži i mnogo minerala koji ublažavaju napade migrene. Usto, dehidracija često izaziva glavobolju pa lubenice organizmu daju potrebnu tekućinu. U sok od lubenice može se dodati i đumbir koji smanjuje mučninu, čestu nuspojavu migrene.
  • Cjelovite žitarice - kako bi spriječila hipoglikemiju koja može biti okidač za migrenu, ne preskači obroke te jedi složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa). Potraži proizvode koji sadrže 100 posto cjelovite žitarice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.