Hrana 06. listopada 2015.

Otkrivena tjestenina koja snižava šećer

Tjes-Uspr_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za sve ljubitelje tjestenine, evo dobre vijesti, otkrivena je vrsta tjestenina koja ima mnoštvo dobrih utjecaja na zdravlje. Tjestenina obogaćena β-glukanom ima povoljan utjecaj na kolesterol i smanjenje porasta glukoze u krvi nakon obroka. Doznaj kako ovu tjesteninu možeš napraviti kod kuće

Prebiotički unčinak tjestenine

β-glukan je prehrambeno vlakno koje se nalazi u cjelovitoj zobi i ječmu i čiji je unos povezan s nižim razinama glukoze u krvi nakon jela te, dugoročno, sa smanjenjem razine kolesterola. Također, poznato je i da unos β-glukana može pomoći ojačati oslabljeni imunitet, a nova studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Applied and Environmental Microbiology, predlaže i prebiotički učinak.

Autori ovog istraživanja pretpostavili su da unos β-glukana može povoljno utjecati na sastav crijevne mikroflore, stoga su u dvomjesečnoj studiji ispitali učinak svakodnevne konzumacije 100 g tjestenine obogaćene β-glukanom. Tjestenina je sadržavala 25 posto cjelovitog ječmenog brašna, a jedna dnevna porcija ispitanike je opskrbljivala s 3g β-glukana, koliko iznosi i dnevni preporučeni unos.

Obogaćena tjestenina

Prikupljeni uzorci stolice prije i poslije interventnog perioda pokazali su kako je svakodnevna konzumacija obogaćene tjestenine doista dovela do povećanja brojnosti korisnih Lactobacilla te smanjenja populacija porodice Enterobacteriaceae i drugih nepoželjnih bakterija. Također, primijećen je i neočekivani porast razina kratkolančanih masnih kiselina, koje nastaju kao posljedica aktivnosti korisnih bakterija mikroflore i imaju blagotvoran, protuupalni učinak.

Dodatno, prikupljeni uzorci krvi potvrdili su i povoljan utjecaj β-glukana na kolesterol, koncentracija 'lošeg' LDL-kolesterola u krvi ispitanika smanjila sa 107,4 na 93,8 mg/dL. S obzirom da na našem tržištu nema tjestenine obogaćene β-glukanom niti tjestenine od zobi ili ječma koji prirodno sadrže β-glukan, ako želiš ovakvu zdravu tjesteninu možeš je jednostavno napraviti od zobenog brašna.

Doznaj kako napraviti domaće njoke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.