Hrana Hrana kao lijek 12. rujna 2016.

Tinejdžerski paradoks - pet alarmantnih podataka o prehrani

Djeca_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U vrijeme kada njihov organizam zbog ubrzanog rasta i razvoja vapi za većom količinom vitamina i minerala, naši tinejdžeri postaju sve skloniji lošoj prehrani. Taj 'tinejdžerski paradoks' nije samo hrvatski fenomen.

Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika koje se provodi unazad tridesetak godina (najnovije za 2013/2014. godinu, provedeno u 54 zemlje Europe i SAD-a), pokazuje da u adolescenciji dolazi do pogoršavanja prehrambenih navika. No, kod nas je problem - dvaput veći.

  1. Naši adolescenti imaju lošije prehrambene navike od svojih vršnjaka u drugim zemljama obuhvaćenim navedenim istraživanjem!
  2. Naši adolescenti danas imaju lošije prehrambene navike, nego što su ih imali prije 10-ak godina! ( Istraživanje: „Životni stil suvremenog adolescenta“ - provedeno na učenicima prvog i drugog razreda srednje škole u Zagrebačkoj županiji, za period od 2002. do 2014. god.) .

Odgovor odraslih

Prehrambeno-zdravstveni eksperti iz Food and Nutrition Board (FNB) američke National Academy of Medicine nisu samo utvrdili potrebe adolescenata za vitaminima i mineralima, nego su i istražili njihov vitaminsko-mineralni status pa temeljem navedenoga objavili preporuke i upozorenja.

Pet alarmantnih FNB nalaza:

  1. Adolescenti razvijenih zemalja ne uzimaju odgovarajuće doze vitamina A ( čak i manji nedostatak ovog vitamina može negativno djelovati na rast kostiju i spolno sazrijevanje, dok nedovoljan unos povećava rizik za zarazne bolesti).
  2. Pomanjkanje vitamina B9 uobičajeno je među adolescentima u Europi (ono može dovesti do zastoja u razvoju te izostanka spolnog sazrijevanja).
  3. Niže vrijednosti vitamina D uobičajene su među adolescentima ( niže vrijednosti vitamina D u krvi od preporučenih, adolescentima višestruko povećavaju rizik za povišen tlak, povišen šećer u krvi, metabolički sindrom).
  4. Blagi nedostatak cinka uobičajena je pojava među adolescentima razvijenih zemalja (može usporiti normalan rast, narušiti kognitivni razvoj i odgoditi spolnu zrelost).
  5. Nedostatak željeza čest je i izrazit problem, posebice među adolescenticama (može se negativno odraziti na tjelesni rast, značajno narušiti imunitet, loše djelovati na razvoj mozga te posljedično kognitivne sposobnosti).

Hrana koja će ti povisiti željezo u krvi.

Novo u našim srednjim školama

Ovoga rujna stoga započinje edukativna kampanja čiji cilj je očuvanje i unapređenje fizičkog i psihičkog zdravlja naših srednjoškolaca u osjetljivom periodu njihova života (adolescenciji) - kada su pojačano skloni nezdravoj prehrani, a zbog intenzivnog rasta i razvoja potrebe njihova organizma za vitaminima i mineralima su povećane.

Odvija se pod nazivom: Vitamini za britkost uma i snagu tijela. Traje do kraja ove godine, provodi se među učenicima prvih razreda zagrebačkih srednjih škola - u Gornjogradskoj gimnaziji, Prvoj ekonomskoj školi, XIII gimnaziji, Školi suvremenog plesa Ane Maletić.

Sastoji se od - edukativnih radionica s prezentacijama nutricionista za učenike; mjerenja njihovog vitaminsko-mineralnog statusa na početku i kraju kampanje (pomoću Vita-stiq mobilne aplikacije); prezentacije i savjetovanja nutricionista za roditelje; online objava stručnjaka i učenika na stranici društvene grupe Udruge (vezano uz zdrave prehrambene navike te savjete učenicima); podjelu učenicima voća/povrća kao primjera poželjnog međuobroka u školi; podjelu učenicima Priručnika s najnovijim nutricionističkim saznanjima i preporukama za pravilnu prehranu; edukativno-nagradnih zdravih poklona.

Edukativnu kampanju organizira Udruga „Zdravlje IQ“ , provodi stručni tim kojega čine dva nutricionista, pedagog, sociolog , tri Vita.Stiq stručnjaka i tri volonterke. Kampanja se odvija pod pokroviteljstvom Grada Zagreba - Gradskog ureda za zdravstvo.

Zatvorska kazna za roditelje koji djecu ne hrane mesom?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.