Hrana 31. svibnja 2020.

Talog kave tjera puževe i mrave iz vrta i uklanja miris češnjaka s ruku

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina ljudi nakon što se probude priprema i pije kavu te bez razmišljanja ostatke talog bacaju ravno u smeće. Međutim, postoji toliko kreativnih načina na koje talog od kave možeš iskoristiti, a sljedeći put nakon što ju pripremiš razmisli o jednom od njih.

Kada je u pitanju ljepota:

  • Očisti kosu: uz pomoć temeljca možeš ukloniti pretjerano nakupljanje čestica iz šampona i drugih proizvoda za njegu i održavanje kose. Sve što ti treba jest talog i mokra kosa. Na nju zatim nanesi kavu i lagano utrljaj, pogotovo dio vlasišta. Isperi i završi pranje svojom uobičajenom rutinom.
    Možda te zanima... Kava, šećer, med: Svi sastojci za piling nalaze se u kuhinji Ljepota i relax
  • Napravi piling: kava je odlična namirnica i za piling tijela. Osim što skida mrtve stanice kože, ona može i doprinijeti u smanjenu celulita. Da bi  napravila jednostavan piling od kave, pomiješaj malo mljevene kave s jednakom količinom morske soli i dvije žlice kokosovog ulja. Možeš u smjesu dodati i 5-10 kapi svojeg omiljenog esencijalnog ulja.
  • Izradi domaći sapun: osim izravnog pilinga, zrnca kave i talog odlično će poslužiti i za pripremu domaćeg sapuna. Sve što trebaš za njegovu pripremu je jedna do dvije žličice iskorištenih zrnaca kave na 400 grama sapuna. Smjesu dobro promiješaj i ostavi da malo odstoji. Nakon toga spremna je za korištenje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Kako kavu iskoristiti u vrtu:

  • Kompostiranje: ako do sada ne prakticiraš kompostiranje, trebala bi razmisliti o njemu i pokušati. Kompost je veoma jednostavno za napraviti, a iznimno je hranjiv za tlo. Iskorišteni talog od kave dodati u svoj kompost, a ako koristiš i biorazgradive filtere i njih također možeš dodati u njega.
    Možda te zanima... Istraživanje pokazalo da kava produžuje život, a pomaže i u vježbanju Hrana
  • Potakni rast biljaka i cvijeća: talog od kave možeš koristiti i stavljajući ga direktno u/na zemljište ili oko biljaka kao gnojivo. Ali trebaš biti pažljiva, jer je talog od kave kiseliji i može narušiti kiselost, odnosno pH vrijednost zemljišta. Stoga je pogodna za kulture koje vole kiselije tlo poput bobičastog voća.
  • Privuci crve u svojem vrtu: zemljani crvi vole kavu i to je dobra stvar jer upravo oni će ti pomoći u razgrađivanju spomenute organske tvari i hranjive tvari iz nje premjestit će dublje u tlo. Nadalje, ako uživaš u ribolovu, ovo je odličan način za njihov veći uzgoj.
  • Ukloni puževe iz vrta: iako će iskorištena kava pomoći u razvoju zemljanih crva, kada su u pitanju puževi ona će ih odbiti te će zbog toga tvoja salata i ostale biljke biti sačuvane.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Iskoristi ostatke kave u kući:

  • Ukloni neugodne mirise iz hladnjaka: soda bikarbona nije jedina namirnica koja ti tu može pomoći. Jednostavno uzmi zdjelu u koju ćeš staviti rabljenu kavu i zatim ju ostavi u hladnjaku da upije sve mirise.
    Možda te zanima... Kava ti može pomoći da dulje živiš, kažu znanstvenici Hrana
  • Ukloni miris češnjaka s ruku: rabljena zrnca za kavu izvrsna su kada je u pitanju uklanjanje mirisa s ruke nakon kuhanja. Kad god nasjeckaš luk ili češnjak ili radiš s ribom, protrljaj ruke talogom kave i ukloni neugodne mirise.
  • Očisti tvrdokorne mrlje s lonca i tave: imaš li mrlje koje čak ni tvoja spužvica ne može ukloniti upotrijebi mljevenu iskorištenu kavu. Nakon toga, posuđe temeljito isperi i ostavi da se osuši.
  • Kućni ljubimac koji ima buhe: ako tvoj najbolji četveronožni prijatelj ima buhe riješiti ih se možeš uz pomoć iskorištene kave. Sve što trebaš napraviti jest u njegovo krzno lagano utrljati malo kave i zatim isprati. Buhe, kao i puževi, ne podnose miris i teksturu kave te bi to trebalo biti dosta da ih se riješiš, prenosi Wellness Mama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.