Hrana 17. veljače 2014.

Sve prednosti kokosova ulja

Kokosu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do nedavno je imao negativnu reputaciju, no danas se o njemu priča u superlativima. Kokosovo ulje je trenutni svjetski hit, a sudeći prema napisima u medijima ono može liječiti probleme sa imunitetom i štitnjačom, bolesti srca, pretilost, karcinom pa čak i HIV. No hvalospjeve ipak treba uzeti s rezervom jer pravi dokazi o njegovom svestranom povoljnom djelovanju još uvijek nedostaju

Osim u prehrambene često se koristi i u kozmetičke svrhe, a spominje se njegov anti-age učinak na kožu.

Stavili smo jestiva ulja pod povećalo, ovdje doznaj više.

Ulje u krutom stanju

Kada govorimo o mastima i uljima osvrćemo se u prvom redu, na njihov sadržaj masnih kiselina. Za kokosovo ulje možemo reći da ima neobičan sadržaj masnih kiselina. Ovo ulje sadrži oko 90 posto zasićenih masnih kiselina zbog čega se, unatoč tome što se radi o biljnom ulju, ono na sobnoj temperaturi nalazi u krutom stanju. Istraživanja zasićene masti dovode u vezu s bolestima srca i krvnih žila, a upravo je sadržaj zasićenih masti razlog zašto je kokosovo ulje bilo na optuženičkoj klupi prijašnjih godina. Međutim, danas nam se čini da sve zasićene masti nisu iste. Nekoliko istraživanja u kojem je korišteno nehidrogenirano kokosovo ulje pokazalo je kako kokosovo ulje može čak blagotvorno djelovati na nekoliko čimbenika koji povoljno utječu na zdravlje srce no rezultati su za sada preliminirani.

Čuvar vitke linije i imuniteta

Ulje ekstrahirano iz svježeg kokosovog mesa umjesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udio masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 posto, a glavna masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline se razlikuju od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu. Upravo je ta karakteristika srednje lančanih masnih kiselina razlog zašto kokosovo ulje preferiraju osobe koje paze na liniju, a top-modeli i Hollywoodske glumice ga reklamiraju kao čuvara vitke linije.

Kokosovo ulja protiv kandide

No valja imati na umu da kokosovo ulje nije ništa manje kalorično od drugih biljnih ulja i vrijedi pravilo da 1 gram masti daje 9 kalorija. Također, srednje lančane masne kiseline se brzo apsorbiraju u tankom crijevu i ne trebaju pomoć enzima gušterače što ih čini lako probavljivim i zbog čega su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od raznih probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti. Srednje lančane masne kiseline često su istraživane i zbog svoje sposobnosti djelovanja protiv bakterija, virusa i gljivica.

Studija objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je kako laurinska masna kiselina u laboratorijskim uvjetima može suzbiti rast bakterije Clostridium difficile – vodećeg uzročnika bolničkih crijevnih infekcija odnosno proljeva koji su posljedica uzimanja antibiotika. Laboratorijska istraživanja pokazuju i djelovanje kokosovog ulja protiv bakterija H. pylori, Listerie monocytogenes i kandide, no još se čekaju klinički dokazi koji bi to potvrdili. 

Rafinirano i nerafinirano kokosovo ulje

Danas je na tržištu kokosovo ulje dostupno u nerafiniranom i rafiniranom obliku. Postoji i treći hidrogenirani oblik kojeg treba izbjegavati u prehrani zbog udjela trans masnih kiselina koje se stvaraju procesom hidrogenacije. Ulje dobiveno metodom hladnog prešanja smatra se najkvalitetnijim, no po stupnju kvalitete rafinirano ulje ne zaostaje previše. Unatoč tome što se procesom rafinacije gubi određeni udio hranjivih tvari, najjači adut kokosovog ulja, a to su srednje lančane masne kiseline koje ostaju nepromijenjene.

Primjena kokosovog ulja

Kokosovo ulje se poput drugih biljnih ulja može koristiti u pirjanju i pečenju povrća, mesa i ribe, no u pripremljenoj hrani prisutan je okus kokosa. Također, kokosovo ulje može se koristiti u pripremi kolača umjesto maslaca i margarina, a njime se može obogatiti i jutarnja zobena kaša ili voćni smoothie. Zbog antimikrobnog djelovanja kokosovo se ulje često dodaje u kozmetičke preparate u kojima ima ulogu konzervansa. Također, djevičansko kokosovo ulje dobiveno hladnom ekstrakcijom sadrži manju količinu tokoferola odnosno vitamina E koji štiti stanice od oksidativnog oštećenja i može povoljno djelovati na kožu.

Stavili smo jestiva ulja pod povećalo, ovdje doznaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.