Hrana Zdravi recepti 4827 prikaza 28. rujna 2017.

Bundeva - jesenska kraljica zdravlja plus meni od juhe do deserta

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova se kiselina pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo kako snižava trigliceride i sprečava promjene ritma rada srca. ALA u prehrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava.

Osim što je – svojom koncentracijom provitamina A – odličan izvor vitamina A, vrlo je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, nego i cjelokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze. Karotenoidi su zaslužni za narančastu boju, ali i za mnoge ljekovite vrijednosti bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati kao spojevi provitamina A jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Možda te zanima... Originalno: Juha od bundeve s kokicama Hrana

Kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i vlakna. Vrlo je dobra za sve one koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu te smiruje upale probavnog trakta, potiče bolji rad jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju kolesterol i masnoću u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sustava te sprječava nastanak kamenca. Sad kada znaš sve blagodati bundeve, nema razloga da ne pripremiš jesensku gozbu čija je glavna zvijezda - bundeva.

Juhau_1 Možda te zanima... Krem juha od bundeve Hrana

Juha sa sjemenkama bundeve i češnjakom

Sjemenke bundeve sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin te neke enzime kao što su kukurbitacin, fitosterini i tokoferol. Ova juha sadrži vrijedne sastojke koje pogoduju imunitetu kao što su sjemenke s omega - 3 masnim kiselinama, češnjak koji ima antibakterijska svojstva, đumbir daje poseban miris i okus, a njegova ljekovita svojstva su mnogobrojna.

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 mrkve
  • malo  kurkume
  • sol
  • papar
  • režanj češnjaka
  • žlica sezama
  • žlica lana
  • žlica sjemenki bundeve
  • žlica sjemenki suncokreta
  • 1/3 male žličice svježeg sitno sjeckanog đumbira (ili čak i manje ako nisi navikla na okus)
  • dl mlijeka
  • malo peršina
  • malo bosiljka

Priprema: Mrkve i tikvice nareži na tanje kolutiće te prokuhaj 15 minuta u slanoj vodi. Bilo bi dobro da mrkvu staviš pet minuta prije tikvica budući da se duže treba kuhati. Kad je povrće kuhano, odijeli dio vode, a ostatak ubaci u multipraktik, dodaj sitno sjeckani češnjak i sve ostale začine, kao i sjemenke lana, sezama, bundeve i suncokreta, mlijeko i sjeckani đumbir te sve zajedno samelji. Promiješaj i uživaj u okusu i mirisu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Chili bundeva punjena povrćem po receptu čitateljice Ivane Spudić

Sastojci:
  • manja hokaido bundeva
  • sitni grah
  • crni začini po želji
  • luk
  • paprika
  • patlidžani
  • mljeveno meso
  • kukuruz
  • umak od rajčice
Priprema: Prodinstanom mljevenom mesu na luku dodaj začine, papriku, patlidžane i malo chillija. Podlijevaj vodom i umakom od rajčice, a pretkraj dodaj kuhani crni sitni grah i kukuruz. Neka se sve dinsta dok se ne prožmu okusi. U očišćenu hokaido bundevu stavi nadjev i sve stavi u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko pola sata s pokrovom od bundeve, a zatim sve još peci 10 minuta bez pokrova da nadjev dobije koricu.
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Cheesecake od bundeve po receptu s portala Gastro.hr

Sastojci:
 
  • 300 g keksa
  • 5 žlica rastopljenog maslaca
  • 200 g šećera
  • 500 g krem sira
  • ekstrakt vanilije
  • 200 g pirea od bundeve
  • 3 jaja
  • cimet,
  • muškatni oraščić
 
​Priprema: Pripremi podlogu od keksa i maslaca i utisni u kalup. Peci na 180 stupnjeva oko 5 minuta i stavi sa strane.U posudi pomiješaj krem sir, šećer i vaniliju. Miksaj električnim mikserom dok ne postane glatko. Dodaj bundevu, jaja i začine i miksaj dok sve ne postane glatko. Ulij smjesu na podlogu od keksa i peci oko 50 minuta. Ohladi svoj cheesecake i uživaj!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.