Hrana Hrana kao lijek 07. travnja 2017.

Sve iz sokovnika: cikla za srce i izdržljivost, a špinat za anemiju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je za pripremu sokova od povrća korisno nabaviti kvalitetan sokovnik, u nuždi povrće možeš nasjeckati, samljeti u mikseru i procijediti ga kroz gazu. Sokove možeš piti čiste, razrijeđene s vodom ili pomiješane s povrtnim sokovima.

Cikla pomaže stvaranje crvenih krvnih stanica

Sok od cikle vrlo je bogat željezom, pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca te u snižavanju visokog krvnog tlaka. Sve to čini sok od cikle vrlo dobrim za srčane bolesnike.

Također, taj sok povećava izdržljivost kod vježbanja i povećanih tjelesnih napora i to zbog nitrata, spojeva dušika koji smanjuju potrošnju kisika prilikom fizičkih napora. U kombinaciji s jabukom i mrkvom odličan je lijek za giht i za probavni sustav.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Povratak u formi: sokovi za jačanje organizma

Špinatom protiv anemije

Sok špinata odličan je ako patiš od anemije jer će povećati rezerve željeza u organizmu. Sadrži i mnogo kalcija, potrebnog za izgradnju i zdravlje kostiju.

Pročišćava i ozdravljuje crijeva i cijeli probavni sustav. Koristan je i protiv zatvora. Protiv niskog tlaka izmiksaj 3 mrkve i šaku špinata, a po potrebi i razrijedi.

10 razloga zašto je zdravo piti pivo

Super peršin

Peršin sadrži spoj myristicin, za koji je utvrđeno da neutralizira kancerogene tvari u tijelu i pomaže u borbi protiv raka debelog crijeva i prostate. Sadrži i fitonutrijente koji sprečavaju makularnu degeneraciju te štite oči od UV zračenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izmiksaj 3 šalice špinata, 6 stabljika celera, 2 kruške, pola šalice peršina i sok pola limuna za zdravi i ukusan sok.

Pšenični napitak za imunitet

Niskokalorične rotkvice štite od raka

U posljednje vrijeme sve su popularniji i svježi sokovi od izdanaka žitarica, npr. od pšenične trave. Ona se uzgaja na isti način kao božićna pšenica.

Pšeničnu travu staru 7 do 14 dana usitni te izmiksaj u sokovniku ili blenderu pa procijedi. Dobro je svakoga dana popiti decilitar soka. Bogat je vitaminima i mineralima, a preporučuje se i zdravima i bolesnima.

Pir - dobar izvor proteina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.