Hrana Hrana kao lijek 27. kolovoza 2020.

Supernamirnica za dijabetičare i korisni savjeti za pripremu

Foto: Guliver/Shutterstock Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Živjeti s dijabetesom nije lako jer zahtjeva pažljivo planiranje, stalno praćenje i ograničenja u prehrani. Sve je to naporno bez obzira je li ti dijabetes dijagnosticiran jučer ili već godinama živiš s njim. Ali, kad znaš koje namirnice možeš bez straha konzumirati život postaje jednostavniji.

Grah je jedna od najboljih namirnica za dijabetičare jer sadrži puno proteina i vlakana, a može se pripremati na razne načine pa ga je jednostavno uključiti u svakodnevnu prehranu.

Neke od supermoći koje ima grah je da snižava razinu glukoze u krvi, smanjuje kolesterol i pomaže u gubitku kilograma, a to je sve neophodno za dijabetičare kao i za osobe koje se žele zdravo hraniti. Iako i konzervirani i kuhani grah odlikuju ove zdravstvene koristi, sušeni grah je sjajan izvor kalija, kalcija, folata i drugih B vitamina. Drugim riječima, grah je totalni pogodak.

Možda te zanima... Kako stres potiče debljanje i dijabetes tipa 2 Zdravlje

Osim graha diajbetičarima se preporučuje redovita konzumacija i drugih grahorica poput slanutka i leće jer kao i grah, iako sadrže ugljikohidrate iamju nizak glikemijski indeks. Istraživanja sugeriraju da konzumiranje mahunarki može zapravo imati terapijski učinak.

U studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, osobe s dijabetesom tipa 2 konzumirale su jednu šalicu mahunarki dnevno kao dio unosa ugljikohidrata tijekom tri mjeseca. U usporedbi s drugim sudionicima u istraživanju, svakodnevni konzumenti mahunarki pokazali su veće smanjenje vrijednosti hemoglobina A1c i smanjenje krvnog tlaka.

Možda te zanima... Dijabetes: Liječnica otkriva koji su šećeri dopušteni, a koje treba izbjegavati Zdravlje

Savjeti:

  • Grah je jednostavan način za ispunjavanje dnevnih potreba za vlaknima (25 grama za žene, 38 grama za muškarce).
  • Možeš ga koristiti u juhama, gulašima, salatama ili kašicama.
  • Konzervirani grah može sadržavati previše natrija ili šećera. Stoga potraži onaj koji ne sadrži šećer, a ako ima previše natrija isperi ga prije konzumacije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.