Hrana 13. prosinca 2011.

Studenti žele jesti zdravije!

Studenti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su projekt ''Mozak voli zdravo'' čiji je cilj u suradnji sa Studentskim centrom u studentske restorane uvesti zdrave namirnice. U sklopu projekta angažirali su poznate osobe i stručnjake i portal Zdrava Krava koji je medijski prijatelj ovog projekta

Zašto su odlučili pokrenuti ovaj projekt, što žele s njim postići, te što bi sve željeli promijeniti u prehrani u studenskim menzama, otkrili su nam članovi studenskog tima ''Green Bite'' koji u provedbi svojih ideja surađuje zajedno s timom ''Špitva i blinat''.

Projekt ''Mozak voli zdravo''

''Mozak voli zdravo'' zajednička je ideja 13 studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Kroz projekt žele osvijestiti svoje kolege studente, ali i pripadnike šire akademske zajednice o važnosti zdrave prehrane. Ideja projekta je omogućiti studentima drugačiji način prehrane i potaknuti ih na razmišljanje o hrani koju konzumiraju.

'Brojne studije pokazuju povezanost između određenih vrsta hrane i njihovog pozitivnog utjecaja na mozak i pamćenje te općenito psiho-fizičku kondiciju. Smatramo kako studentski restorani moraju sadržavati i zdrave namirnice kao što su kukuruzne pahuljice, salate, voće, voćni sokovi i voda.

Ipak, osnovni cilj ovog projekta je u suradnji sa Studentskim centrom u studentske restorane uvesti zdrave namirnice. Projekt ćemo započeti uvođenjem promjena u restoranu brze prehrane ''Kefa'' na Ekonomskom fakultetu, a krajnji cilj ovog projekta je proširiti akciju na što više studentskih restorana u sklopu Sveučilišta u Zagrebu.

Važnost zdrave prehrane ćemo prezentirati kroz predavanja zanimljivih predavača i online promocijom. Krajnji cilj nam je proširiti akciju na čim više fakulteta, odnosno studentskih restorana u sklopu Sveučilišta u Zagrebu'.

Društveno korisan projekt

Ideja za ovaj projekt je nastala u sklopu kolegija Menadžment promjena kojeg predaje doc. dr. Mislav Ante Omazić. Umjesto klasičnog polaganja ispita, za polaganje kolegija potrebno je bilo osmisliti i provesti društveno koristan projekt. Na ovu ideje studenti su došli polazeći od onog što bi i sami željeli promijeniti u društvu i fakultetu.

'Razmišljajući o različitim problemima koje smo doživjeli tijekom svog studentskog života, zaključili smo da je nezdrava prehrana jedan od prvih koje bismo željeli riješiti. Bezbroj puta smo se međusobno žalili kako u ''Kefi'', restoranu brze prehrane na našem fakultetu, ne možemo pojesti ništa drugo osim pizze i hamburgera i kako bi voljeli da uvedu zdraviju i laganiju hranu koju bi mogli pojesti između predavanja. Upravo zbog toga, odlučili smo da je sad prava prilika, da mi, kao studenti završne godine fakulteta, damo svoj doprinos mlađim generacijama'.

Što projekt uključuje?

Opterećenost studenata nezdravom prehranom u studentskim restoranima pokazuje i to što je još jedan tim na kolegiju imao istu ideju. Zbog toga je dogovoreno da projekt proširimo i sada ga vode dva tima – Špitva & Blinat i Green Bite. Jedan tim je zadužen za komuniciranje i dogovaranje s predstavnicima Studentskog centra, a drugi tim je zadužen za promociju projekta i poticanje svijesti o zdravoj prehrani.

Napravljena je Facebook stranica ''Mozak Voli Zdravo'' koju trenutačno ima 743 člana (broj svakodnevno raste) i na kojoj objavljujemo različite zanimljive sadržaje kojima želimo potaknuti svoje kolege da razmisle o svojoj prehrani i da se zdravije hrane.

'U sklopu projekta bit će održana i dva predavanja gosta predavača. U četvrtak, 15. prosinca u 14 sati nam u goste dolazi gospodin Gordan Kožulj koji će govoriti o važnosti zdrave prehrane prilikom studiranja i profesionalne plivačke karijere. Drugo predavanje se dogovara, planirano je za siječanj, a u goste će nam doći stručnjaci iz poduzeća ''Biovega''. Također, planira se suradnja s kuharicom Anom Ugarković i anketa u kojoj će se ispitati što bi studenti željeli u restoranima'.

Vizija i misija

Ono što želimo projektom postići vidljivo je iz naše vizije i misije:

Vizija: Želimo biti promicatelji svijesti o zdravoj prehrani na Zagrebačkom sveučilištu.

Misija: Mi smo grupa motiviranih studenata koji žele osvijestiti svoje kolege i članove šire akademske zajednice o važnosti zdrave prehrane te svima nama pružimo mogućnost da se i tijekom svakodnevnog studiranja možemo hraniti zdravo.

Osim navedenog, planiramo u studentske restorane uvesti i nutricionističke tablice i koševe za razvrstavanje otpada.

Studentska prehrana

Što bi htjeli promijeniti u studenskoj prehrani?

Smatramo da je studentska prehrana nezdrava i da nije uopće raznolika. Na EFZG-u postoje dva restorana, jedan s kuhanom hranom u kojoj se može konzumirati zdravija hrana, međutim u njoj je uvijek gužva i radi samo za vrijeme ručka (12-15 sati). Upravo zbog gužve i kratkih pauza većina studenta se hrani u brzoj menzi poznatoj kao ''Kefa'' u kojoj se nudi samo nezdrava hrana poput pizza, hamburgera, pomfrija i sličnog.

Mnogi studenti ne shvaćaju koliko štete svojem zdravlju kada svakodnevno jedu takvu hranu, a drugi jednostavno nemaju izbora jer uz cjelodnevne obveze koje je Bolognski sustav donio, neizbježno je da barem jedan obrok bude na fakultetu. Naša želja je ukazati studentima da promjenom svojih prehrambenih navika mogu pozitivno utjecati na svoje pamćenje i zdravlje.

Kakva je studentska prehrana u ostalim europskim zemljama?

U europskim zemljama i u Americi se pridodaje velika pozornost zdravoj prehrani i zdravim namirnicama te je veliki naglasak na važnosti zdrave prehrane u svrhu očuvanja zdravlja. U mnogim zemljama su na snazi različite vrste nacionalnih pokreta za zdraviju prehranu u školskim i studentskim restoranima. Ovdje su navedeni primjeri za Ameriku i Veliku Britaniju.

Također, mnogi koledži na svojim web stranicama nude takozvane ''tips&tricks'' za zdraviju prehranu.

Zdrava prehrana i zdrave namirnice pozitivno utječu na mozak i pamćenje te općenito psiho-fizičko kondiciju što je vrlo važno za učenike i studente. Studenti svakodnevno trebaju konzumirati zdrave namirnice da bi se mogli nositi sa svim teretom i pritiskom studiranja i učenja. Potpomognuti zdravom prehranom, studenti će se moći lakše koncentrirati i brže pamtiti. Posebno važne za studente su namirnice koje omogućavaju brže pamćenje, a to su sve namirnice koje sadrže antioksidanse, vitamine B1 i B12 i omega-3 masne kiseline.

Gordan Kožulj

Projekt su podržale i mnoge poznate osobe i stručnjaci, a među njima je i Gordan Kožulj koji će u četvrtak, 15. prosinca održati predavanje studentima Ekonomskog fakulteta.

Kako je došlo do suradnje s Gordanom Kožuljom?

'Gordana Kožulja smo prvenstveno izabrali radi njegove uspješne profesionalne karijere uz koju je završio fakultet. Želimo da studentima prenese znanje i iskustvo o zdravoj prehrani bez koje sigurno ne bi uspio imati uspješnu sportsku i poslovnu karijeru.

' Smatramo da će poznata i uspješna osoba poput njega motivirati studente da razmisle o važnosti zdrave prehrane i njezinom utjecaju na uspjeh. Do suradnje je došlo uz posredništvo doc. dr. Omazića koji nam je ustupio Gordanov kontakt. Gordan je pristao na suradnju s nama i ovim putem mu zahvaljujemo što će odvojiti svoje vrijeme za naš projekt i održati predavanje.

Zašto smo izabrali Zdravu Kravu?

Zdrava Krava je jedna od najposjećenijih internet stranica koja se aktivno bavi promocijom i informiranjem o zdravom načinu života. Isto tako, znamo da ste samo tri mjeseca nakon pokretanja dobili nagradu za najbolji hrvatski portal u kategoriji ''Sport, zdravlje i prehrana''.

Prema našem mišljenju, Zdrava Krava je jako dobro pozicionirana u svijesti korisnika interneta te zbog toga nije bilo dileme koga ćemo pozvati da nam bude medijski partner (prijatelj).

Želimo naglasiti da nam je izuzetno drago što je do suradnje došlo. Zdrava Krava svim ''ozbiljnim'' temama pristupa na vrlo jednostavan i čitateljima zanimljiv način, a mislimo da je to jako važno za studentsku populaciju. Na portalu se mogu pronaći sve potrebne informacije o zdravom načinu života, a brojne aplikacije i vrlo pregledan dizajn portala čine svaku minutu provedenu na portalu užitkom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.