Hrana 16. rujna 2013.

Što jesti nakon operacije želuca?

Zeludac2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitatelj nam se obratio s upitom o prehrani koju bi trebao izbjegavati nakon postupka totalne gastrektomije i ugrađene premosnice. Nutricionist dipl.ing. Nenad Bratković objasnio je zašto je u tom slučaju škrobasta hrana bez znatne količine vlakana dobar odabir

Pravilnom prehranom do dobrog stanja organizma

Osobe kojima je učinjena totalna gastrektomija, odnosno operativno odstranjivanje želuca, posebice bi trebale pripaziti na svoju prehranu te na unos kvalitetnih i zdravih namirnica. Jedan naš čitatelj zatražio je savjet u vezi prehrane koju bi u tom slučaju trebao izbjegavati.

''Prošle godine mi je operacijskim zahvatom odstranjen kompletan želudac zbog karcinoma. Nalazi su dobri te se i ja sasvim dobro osjećam. Kako bih zadržao tako dobre rezultate, zanima me koju hranu bih trebao izbjegavati, a koju što više unositi u svoju prehranu?'', upitao je čitatelj.

Pojednostavljena probava hrane

Nutricionist dipl.ing. Nenad Bratković naglasio je kako je u ovom slučaju, odnosno u slučaju odstranjenog kompletnog želuca u postupku totalne gastrektomije i ugrađene takozvane premosnice jednjak-tanko crijevo, bitno znati je li čitatelj trenutno na tzv. enteralnoj prehrani (prehrani kroz enteralnu sondu).

''Načelno, prehrana mora biti predprobavljena, odnosno takva da se omogući pojednostavljena probava u tankom crijevu. Prije svega, to moraju biti hrana i obroci u tekućem i polutekućem obliku te moraju sadržavati i bujon aminokiselina kao što je i glutamin kao najznačajnija AK (primjerice, tekuća pileća juha ili sitno propasirana pileća juha)'', rekao je.

Energetski unos od minimalno 2000 kcal

Također, nutricionist u ovom slučaju preporučuje i škrobastu hranu bez znatne količine vlakana kako bi se omogućila probava s dovoljnim sadržajem elektrolita.

''Vrlo bitno, kako bi se spriječila kaheksija, odnosno propadanje mišićnog tkiva i pothranjenost, energetski unos mora biti adekvatan te treba iznositi minimalno 2000 kcal. Postoje specijalizirana gotova medicinska hrana i gotovi obroci, ali i preporuke priprave obroka shodno stanju tvoga želuca.

Na odjelu prehrane od diplomiranog nutricionista u bolnici po otpuštanju iz bolnice, trebao si dobiti informacije kako provoditi oporavak neposredno nakon izlaska iz bolnice, shodno stanju probavnog sustava.''

Saznaj kojim namirnicama možeš ublažiti tegobe u gornjem dijelu probavnog sustava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.