Kus-kus je popularan prilog koji se najviše koristi u sjevernoafričkoj i bliskoistočnoj kuhinji. Idealan je prilog za meso, povrće i variva, a u nastavku možeš pročitati koje su njegove prednosti i kako ga pripremiti.
Kus-kus je vrsta tjestenine u obliku malih zrnca koja se dobiva od griza kuhanog na pari, odnosno brašna od durum pšenice. Često se koristi kao zdrava alternativa smeđoj ili bijeloj riži, ali sadrži gluten pa se ne preporučuje ljudima koji su na njega osjetljivi.
Nutritivne vrijednosti kus-kusa
- 376 kalorija
- 0,64 grama masti
- 0,117 grama zasićenih masnih kiselina
- 77,43 grama ugljikohidrata
- 3 grama šećera
- 5 grama vlakna
- 12,76 grama proteina
Osim što sadrži gluten, kus-kus može povećati razinu šećera u krvi jer je prilično bogat ugljikohidratima. Kako bi se to spriječilo, dobro je konzumirati kus-kus s drugima izvorima proteina i hranom bogatom topivim vlaknima poput graha, leće ili zobi. Kus-kus sadrži i malu količinu kalija koji može poboljšati protok krvi i pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara.
Prednosti kus-kusa
- Selen u kus-kusu može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti smanjenjem upale i oksidativnog stresa u tvom tijelu. Njegova antioksidativna funkcija također može pomoći u smanjenju nakupljanja plaka i “lošeg” LDL kolesterola.
- Neka istraživanja su povezala nedostatak selena s povećanim rizikom od raka prostate. Također, konzumacija adekvatnih količina selena, u kombinaciji s vitaminima C i E, pokazala je da smanjuje rizik od raka pluća kod pušača.
- Istraživanja su pokazala da povećane razine selena u krvi pojačavaju imunološki odgovor. Selen također igra ulogu u regeneraciji vitamina C i E, koji pomažu u povećanju funkcije imunološkog sustava.
- Biljni proteini su neophodni u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, što čini kus-kus optimalnim izborom hrane. Međutim, treba ga kombinirati s drugim biljnim proteinima kako bi osigurala sve esencijalne aminokiseline.
- Jednostavno se priprema i poprima okus ostalih sastojaka, što ga čini dobrim dodatkom jelima.
Kus-kus priprema
Kus-kus se može koristiti kao prilog, kao dio salate, ili se može dodati u juhu. Idealna je baza za širok raspon začina, od slatkih do ljutih, kao i sastojaka, koji se dobro slažu sa svime, od rajčica do grožđica. Budući da se radi od durum pšenice, ima blagi orašasti okus.
Instant kus-kus je vrlo jednostavan za pripremu. Zakuhajte 1 1/2 šalice vode ili temeljca, maknite ga s vatre i dodajte 1 šalicu kuskusa. Pustite da voda i para hidratiziraju zrnca, oko 5 minuta, a zatim razmutite kus-kus vilicom.
Tradicionalni kus-kus najbolje je kuhati na pari. Stavite cjedilo otporno na toplinu u lonac i obložite ga gazom ako su rupe prevelike za kus-kus. Izbjegavajte prekrivati lonac jer kondenzacija može kapnuti na zrna i rezultirati kus-kusom koji je previše kašast.
Kus-kus možete također skuhati slično kao rižu. Zagrijte maslac i 1 šalicu kus-kusa u loncu i lagano miješajte da se sastojci stope. Dodajte 1 1/2 šalicu vode ili temeljca, a zatim zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite i nastavite kuhati dok se sva tekućina ne upije. Nemojte ga kuhati predugo jer će biti kašast, a ne pahuljast.
U nastavku ti donosimo tri recepta s kus-kusom, za slatki doručak i zasitni i ukusni ručak!
Slatki doručak s kus-kusom
Ako su vam dosadili zobena kaša, tost ili jaja za doručak, ovaj slatki kus-kus za doručak idealan je za vas! Za pripremu ovog doručka potrebno vam je samo 10 minuta, a trebate tek nekoliko sastojaka.
Sastojci:
- 200 ml kipuće vode
- 1 litra nezaslađenog biljnog mlijeka
- 6 žlica meda ili nektara agave
- 1 žličica cimeta
- 500 g kus-kusa
- 250 g suhih marelica grubo nasjeckanih
- 75 g grubo nasjeckanih pistacija oljuštenih
- šaka malina
Priprema:
- U posudu stavite kipuću vodu, pola litre mlijeka i cimeta te dodajte meda ili nektara agave.
- Miješajte sastojke na srednje jakoj vatri i pustite da prokuha.
- Ugasite vatru i dodajte kus-kus. Promiješajte ga, stavite poklopac i pustite da odstoji barem 5 minuta.
- Maknite poklopac i vilicom lagano razmutite kus-kus.
- Dodajte ostatak mlijeka, marelice i pistacije.
- Ponovno stavite poklopac i ostavite ga barem 2 minute.
- Prebacite kus-kus u tanjur i poslužite s malinama i malo meda.
- Ostatak smjese možete spremiti u frižider čim se ohladi u dobro zatvorenoj posudi.
Gljive punjene kus-kusom
Kus-kus čini ovo jelo vrlo zasitnim i ukusnim, a korijander i kumin odlični su začini za gljive.
Sastojci:
- 24 srednje svježe gljive
- 1/2 šalice nasjeckanog luka
- 1/3 šalice sitno narezane mrkve
- 1 žličica ulja
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličice mljevenog kima
- 1/4 žličice mljevenog korijandera
- 3/4 šalice juhe od povrća
- 2 žlice sušenih ribizla
- 1/2 šalice nekuhanog kus-kusa
- 2 žlice mljevenog svježeg peršina
- 2 žlice mljevene svježe metvice
Priprema:
- Uklonite peteljke gljivama i sitno ih nasjeckajte, a ostatak gljiva stavite na stranu. U velikoj tavi s neprianjajućim slojem pirjajte luk, mrkvu i nasjeckane stabljike na ulju dok ne omekšaju.
- Dodajte češnjak, sol, kumin i korijander. Kuhajte i miješajte 1 minutu. Dodajte juhu i ribizle i ostavite da sve prokuha. Umiješajte kus-kus. Maknite tavu s vatre, poklopi i ostavi stajati 5-10 minuta ili dok se juha ne upije. Smjesu lagano promiješajte vilicom i dodajte peršin i metvicu. Klobuke gljiva nadjenite napravljenom smjesom
- Stavite gljive na lim za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva dok gljive ne omekšaju, 10-15 minuta.
Paprike također možete napuniti kus-kusom ili čak napraviti kus-kus salatu.
Punjene gljive s kuskusom ukusan su i zasitan obrok
Kus-kus pljeskavice
Kus-kus pljeskavice su dobra vegetarijanska alternativa klasičnim mesnim okruglicama.Potrebno je samo pomiješati kus-kus s povrćem i raznim začinima kako bi se dobile male pljeskavice.
Sastojci:
- 250 grama instant kus-kusa
- 250 mililitara vode
- 1 crvena paprika
- 1 mala tikvica
- 1 mrkva
- 2 jaja
- 2-3 mlada luka
- 1 šaka svježeg peršina
- 100 grama feta sira
- 1 žlica ajvara
- 1 žličica mljevenog korijandera, kima i sumaka
- sol i papar
- ulje za prženje
- krušne mrvice
Priprema:
- Zakuhajte vodu i dodajte kus-kus. Pustite da se namače 10-15 minuta.
- Sitno nasjeckajte papriku, tikvicu, luk, mrkvu i peršin.
- Zagrijte malo ulja u tavi i dodajte nasjeckano povrće, osim peršina. Na laganoj vatri kratko dinstajte povrće i kada malo omekša, maknite ga s vatre i pustite da se ohladi.
- Kus-kus malo razmutite vilicom pa dodajte prženo povrće, 2 jaja, 1 punu žlicu ajvara, sitno nasjeckani peršin, po 1 žličicu mljevenog korijandera, kima i sumaka te dobar prstohvat soli i papra.
- Izmrvite feta sir u kus-kus i zatim sve izmiješajte dok se svi sastojci ravnomjerno ne rasporede.
- Od smjese kus-kusa oblikujte otprilike 10 malih pljeskavica ili mesnih okruglica, dobro stisnite smjesu rukama da se pljeskavice ne raspadnu. Zatim pripremite tanjur s krušnim mrvicama i formirane pljeskavice umiješajte u krušne mrvice.
- Zatim zagrijte veliku tavu s dosta ulja i čim se ulje dovoljno zagrije, dodajte kus-kus pljeskavice u tavu i pržite na srednje jakoj vatri oko 4 - 5 minuta sa svake strane dok ne porumene.
- Gotove kus-kus pljeskavice kratko ocijedite na kuhinjskom papiru i zatim poslužite s umakom po želji.