Hrana 22. siječnja 2016.

Sportaši, ne izbjegavajte masti!

Zena-Prehrana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Među sportašima je raširena zabluda da bi trebali izbjegavati masti, što je posljedica prenaglašenosti ugljikohidrata kao izvora energije. Pravilna prehrana jest presudni faktor u sportskom uspjehu, ali u njoj su masti nezamjenljivi sastojak, pa bi njihova zastupljenost u energetskom unosu trebala iznositi između 20 i 35 posto

Nutricionist Bojan Stojnić pojašnjava da su prehrambene masti važne za sportaše zato što su najkoncentriraniji izvor energije (9 kcal/g), ali i izvor esencijalnih masnih kiselina. ''U mastima su također topivi vitamini A, D, E i K te neki fitonutrijenti, a masti sudjeluju i u održavanju endokrine i imunološke funkcije. Također, važan su čimbenik u teksturi i okusu hrane. Sportaši ne smiju pretjerano ograničavati unos masti, posebno ako se bave sportovima ultra-izdržljivosti, gdje je energetska potrošnja iznimno visoka“, kaže Stojnić.

Važno je, međutim, znati i odabrati, jer nisu sve masti jednake. ''Masne kiseline koje čine promjenjivu komponentu masti ugrubo dijelimo na zasićene i nezasićene, a ove druge dalje na jednostruko i višestruko nezasićene. U održavanju zdravlja ulogu igraju sve tri skupine i trebaju biti zastupljene u našoj prehrani. Kvalitetni izvori masti su svi neprerađeni ili minimalno prerađeni izvori, poput mesa, ribe, jaja, biljnih ulja, orašastih plodova,  pojašnjava Bojan Stojnić,

Jedna vrsta masnoće koju treba izbjegavati

Postoji, međutim, jedna vrsta masnih kiselina koju bi svakako trebalo izbjegavati, a u našoj javnosti možda još nije dovoljno poznata.

''Trans-masne kiseline, koje spadaju pod nezasićene masne kiseline, možda su i jedini nutrijent koji sam po sebi ima negativan učinak na zdravlje. Njihov bi unos trebalo svesti na minimum. Trans-masne kiseline nalazimo u proizvodima sa sadržajem djelomično hidrogeniranih biljnih ulja, no zbog saznanja o štetnosti trans-masti, formulacije proizvoda se mijenjaju, pa je njihova zastupljenost na tržištu u značajnom opadanju“.

Već gotovo deset godina margarin koji se proizvodi u Hrvatskoj ne sadrži trans-masne kiseline. Znači li to da je takav margarin prihvatljiv u prehrani sportaša? ''Margarin bez trans-masnih kiselina prihvatljiv je izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina u uravnoteženoj prehrani kod sportaša, kao i kod nesportaša. Osim toga, ako je obogaćen nutrijentima, može biti medij za unos vitamina i fitonutrijenata topivih u mastima. Sve češće je margarin obogaćen i omega-3 masnim kiselinama koje igraju važnu ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja. Omega-3 kod sportaša bi mogle djelovati i na ublažavanje upalnih procesa, održavanje zdravlja zglobova, pa čak i poticati anabolički učinak treninga snage“, zaključuje Bojan Stojnić.

Najbolji izvor omega-3 masnih kiselina je plava (masna) riba, a kao sekundarni možemo izdvojiti orahe i lanene sjemenke. U slučaju da se na tjednoj bazi plava riba ne konzumira barem dvaput tjedno, preporučljivo je prehranu nadopuniti omega-3 masnim kiselinama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.