Nemoj da te uplaši dugačak recept! Iako se na prvu čini kompliciran, jednom kada ga pročitaš i pripremiš sve sastojke, priprema će proći u tren oka, a kremasti veganski tiramisu u čaši postat će tvoj novi, omiljeni desert!
Sastojci za spužvasto tijesto:
- 135 ml bademovog mlijeka
- 3 žlice maslinovog ulja
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica limunovog soka
- 140 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličica sode bikarbone
Sastojci za kremu od čokolade i kave:
- 80 g tamne čokolade
- 80 ml bademovog mlijeka
- 120 ml jake kave, espressa (podijeli u dvije čaše ravnomjerno)
Sastojci za kremu:
- 60 ml aquafabe ili vode od slanutka
- ¼ žličice jabučnog octa
- 2 žličice šećera ili drugog zaslađivača po želji (dodati više ako netko voli slađe)
- 1/8 žličice ksantan gume (koristi se kao prirodni zgušnjivač i stabilizator) u smjesu, po želji
- 200 ml kokosovog mlijeka iz konzerve
Priprema spužvastog tijesta:
- Zagrij pećnicu na 170 stupnjeva, a lim za pečenje premaži kokosovim uljem. Prvih pet sastojaka umuti u velikoj zdjeli uz pomoć žičane mutilice. U zasebnoj, manjoj zdjeli pomiješaj preostala tri sastojka. Nježno prebaci suhe sastojke u mokre. Lagano pomiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
- Prebaci tijesto na lagano podmazan lim za pečenje. Peci oko 35 minuta, odnosno dok čačkalica iz sredine tijesta ne izađe čista.
- Nakon što se ohladi, izvadi spužvasto tijesto iz lima, te ga nareži ili u okrugle komade koji stanu u čašu u kojoj ćeš desert posluživati ili na kockice koje ćeš ubaciti u čašu.
- Na dno čaše zatim stavi spužvasto tijesto i natopi ga u 60 mL jake kave.
Priprema čokoladne kreme:
- Stavi nasjeckanu čokoladu, bademovo mlijeko i 60 mililitara ohlađene kave u posudu iznad vode koja se nalazi u loncu. Stavi na najnižu temperaturu i pričekaj dok se čokolada topi. Nemoj miješati dok se većina čokolade ne otopi. Kada se većina otopi, promiješaj sastojke. Zatim makni s vatre.
- Ostavi da se hladi. Zatim prelij preko spužvaste kore prethodno natopljene kavom.
Priprema kreme od kokosa:
- Kokosovo mlijeko iz konzerve mora biti dobro ohlađeno. Stavi ga u zdjelu i umuti električnim mikserom kako bi dobila glatku smjesu bez grudica.
- U velikoj zdjeli zatim umuti aquafabu i ocat dok ne dobiješ krute vrhove. Zatim postepeno dodaj šećer ili zaslađivač po želji. Količinu prilagoditi ukusu imajući u vidu činjenicu da je sloj čokolade također sladak. Umuti u smjesu zatim ksantan gumu.
- Veoma polako sada spoji dvije kreme.
- U čašu, na vrh čokoladne kreme sada stavi ovu kremu. Po želji napravi još jedan sloj, ovisi koju si veličinu čaše izabrala. Po želji ukrasi s kakaom ili naribanom veganskom čokoladom!
U slast!
Izvor: lazycatkitchen.com