Hrana 18. srpnja 2025.

Torta bez pečenja s duplom dozom čokolade – slatki užitak bez grižnje savjesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako kremasti mousse za veganske torte možete napraviti i uz pomoć tofua, u ovoj verziji koristi se avokado. A osim što sadrži puno zdravih masnoća, ova torta dolazi i s duplom dozom čokolade te ju ne morate peći. Ne može biti jednostavnije i slađe.

Sastojci za tijesto:

  • 250 g oraha (pekan)
  • 30 g kakaa u prahu
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 60 mL čistog javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice soli
Možda te zanima... Jednostavna sirova torta s kremom od jagoda i čokolade Hrana

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Sastojci za mousse:

  • 2 veća ili 3 mala avokada
  • 80 mL bademovog mlijeka
  • 150 mL čistog javorovog sirupa
  • 1 žlica glatkog maslaca od kikirikija 
  • 1 žlica Aru praha ili drugog zgušnjivača
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200 g čokolade nasjeckane na komadiće ili čokoladnih kapi
  • 30 g kakaa u prahu

Priprema:

  1. Pripremite lim ili kalup za pečenje, po mogućnosti okrugli veličine 17 do 25 centimetra. Dodajte u njega masni papir za pečenje.
  2. U procesoru hrane obradite orahe dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Nemojte pretjerati, ne želite da budu u potpunosti usitnjeni. 
  3. Zatim dodajte sve ostale sastojke koji su vam potrebni u pripremi tijesta i uključite procesor hrane samo toliko da se svi sastojci pomiješaju.
  4. Izvadite sastojke i stavite ih u lim za pečenje te ih s prstima ili uz pomoć lopatice pritisnite. Kalup zatim stavite u zamrzivač kako bi se kora stegnula dok vi pripremate mousse.
  5. Sve sastojke, osim komadića čokolade ili čokoladnih kapi stavite u procesor hrane. Upalite ga i pričekajte da se svi sastojci sjedine i da dobijete glatku smjesu. 
  6. U maloj zdjeli uz pomoć mikrovalne pećnice otopite komadiće čokolade ili čokoladne kapi i zatim ih izlijte u procesor hrane u kojem se nalazi prethodno napravljena smjesa od ostalih sastojaka. Ponovno ga uključite i pustite da radi sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  7. Izvadite koru iz zamrzivača i uz pomoć žlice ili lopatice na nju istresite dobivenu smjesu za mousse. Izravnajte ju i zatim vratite kalup u zamrzivač na dva sata kako bi se torta učvrstila.
  8. Nakon dva sata, izvadite ju iz zamrzivača i ostavite ju 5 do 10 minuta da odstoji prije nego li ju poslužite. Dodatno ukrasite po želji, a ostatak vratite u zamrzivač.

U slast!

Čokoladna torta Možda te zanima... Čokoladni keto kolač idealan za zabave ili kad vam se jede nešto slatko Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.