Iako kremasti mousse za veganske torte možete napraviti i uz pomoć tofua, u ovoj verziji koristi se avokado. A osim što sadrži puno zdravih masnoća, ova torta dolazi i s duplom dozom čokolade te ju ne morate peći. Ne može biti jednostavnije i slađe.
Sastojci za tijesto:
- 250 g oraha (pekan)
- 30 g kakaa u prahu
- 2 žlice kokosovog ulja
- 60 mL čistog javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice soli
Sastojci za mousse:
- 2 veća ili 3 mala avokada
- 80 mL bademovog mlijeka
- 150 mL čistog javorovog sirupa
- 1 žlica glatkog maslaca od kikirikija
- 1 žlica Aru praha ili drugog zgušnjivača
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200 g čokolade nasjeckane na komadiće ili čokoladnih kapi
- 30 g kakaa u prahu
Priprema:
- Pripremite lim ili kalup za pečenje, po mogućnosti okrugli veličine 17 do 25 centimetra. Dodajte u njega masni papir za pečenje.
- U procesoru hrane obradite orahe dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Nemojte pretjerati, ne želite da budu u potpunosti usitnjeni.
- Zatim dodajte sve ostale sastojke koji su vam potrebni u pripremi tijesta i uključite procesor hrane samo toliko da se svi sastojci pomiješaju.
- Izvadite sastojke i stavite ih u lim za pečenje te ih s prstima ili uz pomoć lopatice pritisnite. Kalup zatim stavite u zamrzivač kako bi se kora stegnula dok vi pripremate mousse.
- Sve sastojke, osim komadića čokolade ili čokoladnih kapi stavite u procesor hrane. Upalite ga i pričekajte da se svi sastojci sjedine i da dobijete glatku smjesu.
- U maloj zdjeli uz pomoć mikrovalne pećnice otopite komadiće čokolade ili čokoladne kapi i zatim ih izlijte u procesor hrane u kojem se nalazi prethodno napravljena smjesa od ostalih sastojaka. Ponovno ga uključite i pustite da radi sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Izvadite koru iz zamrzivača i uz pomoć žlice ili lopatice na nju istresite dobivenu smjesu za mousse. Izravnajte ju i zatim vratite kalup u zamrzivač na dva sata kako bi se torta učvrstila.
- Nakon dva sata, izvadite ju iz zamrzivača i ostavite ju 5 do 10 minuta da odstoji prije nego li ju poslužite. Dodatno ukrasite po želji, a ostatak vratite u zamrzivač.
U slast!