Hrana 28. rujna 2011.

Špageti s češnjakom i čili papričicama

Spageti-Marinela-2
1/2
Foto: Zdrava Krava
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Špageti s češnjakom, maslinovim uljem i čili papričicama tradicionalno je talijansko jelo za koje svatko ima svoj omjer i vrstu papričica. Ono što je nužno za ovaj recept su kvalitetne špagete. Također, kod pripreme jela koristi svježe papričice koje su manje ljute od suhih i domaći češnjak jer je tada obrok još ukusniji

Ovo je izgledom najjednostavnije, najbrže i jedno od najjeftinijih jela koje možeš priremiti za ručak. Zvuči banalno, no znaš li zapravo pripremiti špagete "aglio, olio e peperoncino", odnosno s češnjakom, maslinovim uljem i čili papričicama?

Brzo, jednostavno i ukusno jelo!

Za ovaj tradicionalan talijanski recept svatko čuva svoj tajni omjer i vrstu papričica. Ono što trebaš znati je da moraš kupiti kvalitetne špagete.

Vrlo često se kod nas na žalost prodaju špageti napravljeni od običnog bijelog brašna s malo durum pšenice i obojani kurkumom. Da, ti jesu jeftiniji ali su okusom itekako lošiji od onih napravljenih od kvalitetne durum pšenice. Zato čitaj mala slova na deklaracijama. Meni je važno što kupujem, a nadam se i tebi!

Dakle, za dobre špagete aglio olio i peperoncino bitni su dobri špageti.

Svježi peperoncino (čili papričica) je kompleksniji ukusom i manje ljut od suhog pa je i to jedan od nezamjenjivih sastojaka ovog jela. Dobro maslinovo ulje i domaći češnjak - sve su to namirnice koje možeš bez problema pronaći u ovo doba godine. Probaj, vidjet ćeš da će ti se svidjeti.

Ako i nisi vična kuhanju zapamti ovo i sigurna sam da ćeš napraviti dobro jelo. Omjere peperoncina i češnjaka možeš mijenjati po svojoj želji. Ovo je moja varijanta.

Isprobaj recept za špagete sa češnjakom, maslinovim uljem i peperoncinom!

Sastojci za 2 osobe

  • 160 g špageta
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 svježa čili papričica
  • 1 žlica svježeg nasjeckanog peršina
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s češnjakom, maslinovim uljem i peperoncinom.

Priprema s guštom

  1. Stavi kuhati vodu za špagete.
  2. Očisti češnjak i nasjeckaj ga na sitno. 
  3. Nasjeckaj peršin.
  4. Očisti peperoncino od koštica. Koštice ne koristi jer su previše ljute. Isjeckaj papričicu na sitno.
  5. Na jako laganoj vatri zagrij na tavi osam žlica maslinovog ulja. Zagrijavaj ga ali ne smije doći do točke vrelišta. Bitno je samo da je toplo. Ovo možeš postići i držanjem tave u zraku sedam, osam centimetara iznad vatre.
  6. Dodaj zagrijanom maslinovom ulju nasjeckani češnjak i peperoncino (čili papričicu).
  7. Mješaj oko minutu na laganoj vatri. Ugasi vatru i ostavi sa strane neka se malo marinira, zatim dodaj peršin i sve dobro pomiješaj.
  8. Stavi kuhati špagete u dobro posoljenu vrelu vodu.
  9. Špageti moraju biti kuhani "al dente".
  10. Dodaj pola dl vode u kojoj su se kuhali špageti u maslinovo ulje s češnjakom, peperoncinom (čili papričicom) i peršinom.
  11. Dodaj špagete i sve dobro promiješaj. Ako nije dovoljno slano dodaj još malo soli. Posluži vruće. Dobar tek!

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.