Ovaj kolač je jednostavan za napraviti, zdrav je, sadrži obilje vlakana i prikladan je za sljedbenike svih dijeta. Brownie je prikladan za one koji ne podnose gluten, vegane kao i one koji slijede dijetu sa smanjenom količinom ugljikohidrata.
Alergični na orašaste plodove mogu umjesto njih staviti suncokretove sjemenke ili kokosovo brašno. Kod izbora tamne čokolade nemoj odabrati neku pregorku jer ipak ona treba biti izvor slatkoće. Iako recept ne sadrži brašno ili maslac, bademi i batat mu daju divnu teksturu.
Batat je bolje ispeći u pećnici, nego skuhati u vodi ili na pari jer onda sadrži manje vode, odnosno peče se u vlastitom soku. Ovaj recept se može promatrati i kao osnova te možeš pustiti mašti na volju i dodati što želiš, primjerice neko voće svježe ili sušeno.
Sastojci:
- 2 srednje velika batata, oko 300 g s kožom
- 1 šalica ili 120 g badema
- 125 g tamne čokolade
Priprema:
- Oguli batat, usitni i peci u pećnici oko 40 minuta na 220 stupnjeva Celzijevih.
- Otopi čokoladu na pari i ako želiš ostavi male komadiće čokolade za posebniji ukus.
- Kada se dovoljno ohladi da možeš rukovati s njim pomiješaj ga s čokoladom i bademima.
- Utisni smjesu u manji kalup ili protvan i ostavi sat vremena u hladnjaku da se stisne.
- Nareži na kocke i uživaj u zdravom desertu.
- Možeš ga držati u hladnjaku pet dana.