Makronovina učiteljica kuhanja Ana Janjatović-Zorica pokazat će ti kako napraviti ukusan jesenski recept - smeđu rižu s kestenima. Smeđa ili intergralna riža ima sačuvanu vanjsku ovojnicu zrna koja sadrži puno hranjivih sastojaka, vlakana, vitamina B skupine, kvalitetnija je od bijele riže i zdravija
Obično se na jednu šalicu riže stavlja jedna i pol do dvije šalice vode. Kod kuhanja riže je važna i posuda u kojoj se kuha. Ana rižu kuha u express loncu ili u posudi koja ima debelo dno.
'Važno je znati da se riža zasoli tek kada je uzavrla', otkriva Ana. 'Količina soli određuje koliko će nas riža grijati', dodaje.
Riža se poslužuje kao dio obroka i možeš je kombinirati s ukiseljenim povrćem, kuhanim mahunarkama, s mrkvom ili zelenim povrćem, preporučuje Ana.
Sastojci- 1 šalica smeđe riže
- ½ šalice slatke riže
- 1 šalica pečenih kestena
- sol
- vlasac
Priprema
- 1 šalica smeđe riže
- ½ šalice slatke riže
- 1 šalica pečenih kestena
- sol
- vlasac
Priprema
Rižu oprati i staviti u posudu. Dodati očišćene pečene kestene i vodu. Zakuhati, pa posoliti. Kuhati na laganoj vatri 50 minuta. Promiješati, pa izvaditi u drugu posudu.
Poslužiti posipano sjeckanim vlascem u kombinaciji s kuhanom mahunarkom i različitim vrstama povrća.