Hrana Hrana kao lijek 10. srpnja 2018.

Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki: Kako odabrati najbolje u skladu s ciklusom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova, revolucionarna metoda smanjenja simptoma PMS-a Alise Votti, holističke health - coachice, koristi samo sjemenke koje pomažu dovesti naše 'podivljale' hormone pred menstruaciju u red.

Stručnjakinja za holistički pristup zdravlju i autorica bestsellera WomanCode otkrila je ženskom svijetu svoju metodu "seed cycling, u kojoj uz pomoć sjemenki (lana, bundeve, suncokreta), dovodeći hormone u ravnotežu, uspješno smanjuje simptome PMS-a

Kaže kako se ovako mogu umanjiti menstrualni bolovi, nadutost i općeniti loš osjećaj koji nas preplavi u ovo osjetljivo doba mjeseca. 

Što je 'seed cycling'?

Tehnika kojom se Votti koristi je holistički proces rotacije različitih vrsti sjemenki u prehrani tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa. 

  • sjemenke lana - sadrže ligande (kemijske tvari koje imaju estrogena svojstva i uspješno ublažavaju simptome menopauze prema istraživanjima)
  • sjemenke bundeve - bogate cinkom koji pomaže podizanje razina progesterona 
  • sezam - također sadrži ligande koje se vežu na višak estrogena
  • sjemenke suncokreta - bogate su selenom koji održava funkciju jetre

Preciznim rasporedom, ovisno u kojoj si fazi menstrualnog ciklusa, kombiniraju se sjemenke za prirodnu kontrolu hormona na sljedeći način:

  1. polovica menstrualnog ciklusa (od prvog dana krvarenja pa sve do ovulacije) -  tijelo u ovoj fazi treba više estrogena kako bi ojačao stijenku maternice, zato preporučuje da se na samom početku ciklusa uzme po žlica mljevenih sjemenki lana i jedna sjemenki budneve
  2. polovica menstrualnog ciklusa (odmah nakon ovulacije pa do početka novog ciklusa) - sada tijelu treba više progesterona kako bi se zadebljala stijenka maternice pa se treba prebaciti na jednu žlicu mljevenog sezama i jednu žlicu suncokretovih sjemenki svaki dan
Možda te zanima... Zašto su chia sjemenke tako zdrave? Nutricionist donosi top razloge Hrana Možda te zanima... Kako upotrebljavati sjemenke lana da bi rezultat bio manji broj kilograma na vagi? Dijeta

Kako se radi o holističkom pristupu, većina tradicionalnih liječnika ne slaže se s ovom idejom, iako se provelo par istraživanja o učinku sjemenki na hormonalnu (ne)ravnotežu. Ali, ako ti je dosta boli, promjena raspoloženja i ostalih 'sitnica' koje te opsjedaju svakih mjesec dana, ova metoda nije naodmet za probati, naravno, ako nisi alergična na neke od sjemenki. 

Najbolje bi bilo da su sjemenke organskog podrijetla za optimalnu učinkovitost i da su mljevene za pravilnu apsorpciju u tijelu. Možeš ih i sama samljeti u mlincu za kavu ili ih kupiti već mljevene kako bi skratila vrijeme pripreme.

Imaj na umu da se 'seed cycling' mora primjenjivati bar kroz tri mjesečnice kako bi primijetila rezultat, a ako imaš problematične menstruacije i PMS, endometriozu, fibroide ili sindrom policističnih jajnika, najbolje bi bilo posavjetovati se s liječnikom prije probavanja metode. 

Još pet načina uz koje ćeš hormone dovesti u ravnotežu

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar merida
      merida

      A naši liječnici su spremni dati savjet o ovoj metodi da boli glava. Da ih pitaš za neke hormone u obliku tableta vrlo rado bi prepisali recept, ali neke sjemenke su glupost od koje nikakve koristi. Još bi pitali odakle vam to, točnije ne bi ni pričali o tome to je tabu tema u ordinacijama. Alternativa, prirodno i zdravo su suprotnosti sa službeno, kemija i trovanje za njih......

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.