Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki kruh koji se jede za uskršnji doručak, posebice u Dalmaciji, iako se običaj proširio diljem Hrvatske. Za pripremu pince osim osnovnog recepta i dva do tri sata vremena treba ti topao dom stabilne temperature te nešto snage za umijesiti tijesto.
Sastojci:
- 1/2 kg glatkog brašna ili brašna za dizana tijesta
- 25 g svježeg kvasca
- 250 ml mlijeka
- 100 g maslaca ili margarina
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 130 g šećera
- limunova kora, narančina kora
- 1 vanilin šećer
- ½ žličice soli
- 1 žlica ruma
Za ocaklinu ili premaz trebat će ti još jedno jaje i usitnjene kockice kristal-šećera. Iako temeljni recept ne predviđa nikakve dodatke, ako si željna bogatijeg okusa, u tijesto možeš dodati sušeno voće poput grožđica, marelica ili brusnica, prepržene orašaste plodove, kandirani đumbir, kandirane trešnje, višnje, cimet ili druge dodatke po želji. Tijesto možeš oblikovati u razne oblike i dodavati sastojke po želji.
Priprema:
- Svi sastojci za pincu trebaju biti sobne temperature prije početka pripreme. Na početku treba razmutiti svježi kvasac u lagano zagrijanom mlijeku koje ne smije biti vruće nego tek blago toplo. Mlijeku dodaj pola žličice šećera da bi se kvasac lakše aktivirao.
- Potom prosij brašno i dodaj mu sol.
- U zasebnoj zdjeli miksaj jaja sa šećerom, dodaj vanilin šećer, korice agruma, rum i na kraju umiješaj na sobnoj temperaturi rastopljeni maslac.
- Umijesi tijesto dodatkom aktiviranog kvasca i smjese jaja. Dobro mijesi dok ne dobiješ sasvim glatku masu.
- Potom stavi da se diže na toplom dok ne udvostruči volumen.
- Potom premijesi tijesto i ako želiš dodatke voća ili orašastih plodova, sada je trenutak da ih dodaš tijestu. Potom stavi još 20 minuta da se diže.
- Napravi tri jednake kugle od tijesta, stavi ih a lim za pečenje, ostavi pokriveno da se diže još 20 minuta.
- Potom ih razreži škarama na vrhu tako da imaš tri utora.
- Pince su sada spremne za pečenje, a prije nego što ih staviš u zagrijanu pećnicu namaži ih razmućenim jajem i pospi razmrvljenim kockama šećera.
- Prvih 15 minuta peci pince na 150 stupnjeva, potom 10 minuta na 130 i na kraju još 15-20 minuta na 100 stupnjeva.
Osim u poznate tradicionalne oblike, tijesto za pincu možeš oblikovati i u zečeve, pletenice ili druge oblike, a često se u tijesto utiskuje i pisanica kao simbol Uskrsa.
Više recepata pronađi na portalo gastro.hr