Hrana 19. svibnja 2016.

Provokativan video o šećeru u hrani

Šećer-Bijeli-Smedi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često smo pisali koliko je važan doručak, a da također nije svejedno koje namirnice konzumiraš na početku dana. Kvalitetne namirnice su, naime, ključ zdravog doručka, a idealnim odabirom smatra se kombinacija mlijeka ili mliječnih proizvoda kao izvora proteina i kalcija, integralnog peciva ili pahuljica, kao izvora složenih ugljikohidrata te voća ili voćnog soka kao izvora prehrambenih vlakana, vitamina i minerala

Nažalost, mnogi doručkuju samo pekarske proizvode, slatke namaze i pahuljice u koje je dodan šećer. Ako se svakodnevno konzumira hrana sa šećerom, naročito pri prvom obroku, glukoza u krvi prvo doživi nagli i veliki porast iza kojeg slijedi isto takav pad koji može rezultirati umorom, ali i osjećajem gladi iako smo unijeli dovoljno ili čak i previše kalorija.

Istraživanja pokazuju negativan učinak šećera na zdravlje cijelog organizma

Šećer se pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima, a ukoliko su sve zalihe popunjene tada se pretvara u masno tkivo. Prekomjeran unos šećera opterećuje cijeli organizam, pa tako i imunološki sustav. Studije su pokazale kako je aktivnost fagocita, stanica koje uništavaju štetne tvari, narušena najmanje pet sati nakon prevelikog unosa jednostavnih šećera.

Istraživanja su našla poveznicu između unosa šećera i nepovoljnih razina masnoća u krvi odnosno dislipidemija. Prekomjeran unos šećera može uzrokovati višu razinu triglicerida i nižu razinu "dobrog" kolesterola, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association. Rezultati su pokazali kako osobe koje pretjeruju s unosom šećera imaju trostruko veće šanse da im se "dobar" kolesterol snizi, što je čimbenik rizika bolesti srca, u usporedbi s osobama koje su tijekom trajanja studije unosile najmanje količine šećera.

Saznaj kako se u četiri tjedna osloboditi šećera, a u videu pogledaj u čemu sve se nalazi šećer i to u velikim količinama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.