Samo jeda porcija salate na dan osigurat će ti bolje pamćenje u starijoj dobi, a mozak će ti biti čak 11 godina mlađi od tvoje stvarne dobi, poručuju znanstvenici s medicinskog fakulteta u Chicagu.
U njihovu istraživanju u trajanju od godine dana sudjelovalo je 1000 starijih osoba u dobi oko 80 godina.
"Sudionici koji su jednom dnevno jeli porciju salate mnogi su se pohvaliti odličnim pamćenjem i rezultatima na testu inteligencije. Mozak im je bio čak 11 godina mlađi od njihove prave dobi", pojasnila je autorica studije Martha Morris i proučila da je bitno što ranije početi s pravilnom prehranom kako bi se spriječile bolesti poput Alzheimera i demencije.
Lisnate salate obogati hladno prešanim uljima za više vitamina
"Lisnate salate obogaćene mesom, jajima, orašastim plodovima i sjemenkama mogu biti kvalitetan glavni obrok kojim ćemo u organizam unijeti dovoljno proteina, vlakana, minerala i vitamina, a istodobno manje kalorija", ističe nutricionistica Sara Grbavac, koja također preporučuje da svaku porciju obogatiš hladno prešanim uljima.
"Suncokretovo, maslinovo, sojino, bučino, laneno, sezamovo, kukuruzno, konopljino, ulje avokada, kikirikija ili čičkovo (koje dobro ide uz radič) bogat su izvor nezasićenih masnoća i vitamina E koji ima antioksidacijsko djelovanje te, kao začin salatama, pospješuju apsorpciju vitamina topivih u mastima", nastavlja.
Savjetuje i da se u svakoj porciji nađe i nešto orašastih plodova koji nose brojne dobrobiti za cijeli organizam
Savjet
Zimska salata
Sastojci:
- 1 pileća prsa bez kostiju
- 2 mrkve
- 1/2 glavice svježeg kelja (ili bilo koje druge zelene lisnate salate)
- manja kiselija jabuka
- pržene sjemenke suncokreta
- maslinovo ulje
- 2 žlice limunova soka
- sol
- 1 usitnjeni češanj češnjaka
Priprema:
- Piletinu posoli i premaži maslinovim uljem.
- Stavi peći na dobro zagrijanu tavu i peci sa svih strana dok ne dobije lijepu rumenu boju.
- Oguli mrkvu i izreži na trakice. Nareži i kelj na tanke trakice.
- Dodaj piletinu i narezanu jabuku.
- Sve pomiješaj te prelij maslinovim uljem i limunovim sokom. Posoli po želji i dodaj pržene suncokretove sjemenke.