Hrana 15. studenoga 2016.

Hladno prešano ulje maka grije tijelo i opušta mišiće

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Makovo ulje vrlo je popularno u Europi i svijetu, osobito kao dio makrobiotičke prehrane. Pošto ima sposobnost da grije tijelo, opušta mišiće, ligamente i tetive.

Liječnici preporučuju ovo ulje za poboljšanje funkcije debelog crijeva, kao i u slučaju osteoporoze. Pri kupnji ovog pripravka treba obratiti pažnju na etiketu jer je postupak pripreme ključan za očuvanje njegovih ljekovitih svojstava. Naime, hladno prešano makovo ulje bogato je omega 6 i omega 9 nezasićenim masnim kiselinama, ali i drugim hranjivim tvarima.

Pripazi na kvalitetu makovog ulja koje kupuješ 

Naime, na našem tržištu u većini slučajeva može se naći makovo ulje koje se proizvodi pod velikim pritiskom i na visokim temperaturama. Ovakvim postupkom gube se ljekovita svojstva maka, ali se takav preparat može koristiti kao podloga za slikarske boje ili podmazivanje preciznih instrumenata (satova, skupih i delikatnih dijelova određenih strojeva...). Iako konzumiranje ovakvog makovog ulja ne škodi zdravlju, povećana kiselost - koja je posljedica ovakvog načina prerade, može izazvati blage grčeve i dijareju kod osoba s osjetljivim crijevima.

Zato je najbolje da pri kupnji makovog ulja biraš ono koje se dobiva hladnim prešanjem. Ovako proizveden preparat djeluje blagotvorno na organizam, a pritom je i mnogo ugodnijeg okusa.

Mazi svoju kožu: Jesensko - zimsko toplo ulje za njegu tijela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.