Hrana Zdravi recepti 18. prosinca 2016.

Šaka orašastih plodova dnevno bori se protiv ovih bolesti!

Orasi_I_Bademi
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Orašasti plodovi riznice su kvalitetnih masti i prehrambenih vlakana, a ranija istraživanja pokazala su kako djeluju blagotvorno na zdravlje srca. No, pomažu li orašasti plodovi u borbi protiv dijabetesa i karcinoma?

Međunarodna skupina znanstvenika pokušala je odgovoriti na ovo pitanje analizom čak 29 istraživanja o utjecaju orašastih plodova na zdravlje. Sama analiza koja je obuhvatila više od 800 tisuća ispitanika otkrila je iznenađujuće blagotvorno djelovanje orašastih plodova na cijelo tijelo.

Evo zašto trebaš jesti orahe svaki dan!

30 posto niži rizik od bolesti srca i krvnih žila

Osobe koje svakodnevno konzumiraju oko 20 g bilo koje vrste orašastih plodova, uključujući lješnjake, orahe, bademe i kikiriki, imaju 30 % niži rizik od bolesti srca i krvnih žila u usporedbi s osobama koje uopće ne jedu orašaste plodove. Također, ljubitelji oraščića imaju 15 % niži rizik od karcinoma i 22 % niži rizik od smrtnosti od svih uzroka. Osobe koje redovito grickaju imaju snižen rizik od smrtnosti uslijed bolesti pluća za gotovo 50 %, a rizik od dijabetesa im je smanjen za čak 40 %.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Blagotvorno svojstvo orašasti plodovi imaju na zdravlje svih populacija, uključujući muškarce i žene, starije i mlađe osobe. Orašasti plodovi svoje blagotovorno djelovanje duguju obilju prehrambenih vlakana, kvalitetnim mastima i antioksidansima. Iako su bogati kalorijama i mastima, zdrave masti povezuju se s nižim rizikom od bolesti srca, vlakna stvaraju osjećaj sitosti i sprječavaju prejedanje, a antioksidansi bi mogli imati ulogu u prevenciji karcinoma.

Pitanje doze

Iako blagotvorni za zdravlje u količini od 20 g dnevno, orašasti plodovi nisu se pokazali korisnima kod većih količina, stoga, možemo zaključiti da i kod orašastih plodova valja primijeniti univerzalno pravilo umjerenosti.

Grickaj kikiriki za bolje pamćenje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.