Hrana Zdravi recepti 18. ožujka 2018.

S menija Zdrave krave: Kukuruzni kolač s domaćim džemom od višanja

Foto: Natalie Knezić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sladak, mirisan i vrlo sočan kukuruzni kolač s višnjama idealan je desert. Napravljen je bez rafiniranog šećera i od sve ZDRAVIH sastojaka, niskokaloričan, a bogat hranjivim sastojcima.

U džem od višanja dodala sam chia sjemenke koje su zgusnule džem ali i obogatile cijeli kukuruzni kolač hranjivim sastojcima. Kukuruzni kolač s višnjama ne sadrži rafinirani šećer, te je umjeren u kalorijama. Bogat je proteinima, zdravim masnoćama i prepun vlakana dobrih za našu probavu. Osim toga krcat je vitaminima i važnim mineralima. Savršeno!

Možda te zanima... S menija Zdrave krave: Chia puding od čokolade s kikiriki maslacem Hrana Možda te zanima... S menija Zdrave krave: Vruća čokolada s maca prahom za osjetno bolji libido Hrana

Sastojci:

  • 1 šalica kukuruznog brašna  | Author: Natalie Knezić Foto: Natalie Knezić
  • ½ šalice kukuruzne krupice
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 3 jaja
  • 3 žlice sirupa ili meda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
  • 1 šalica posnog sira
  • ½ šalice grčkog jogurta

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200°C. Protvan 22x22cm obloži papirom za pečenje.
  2. U posudi pomiješaj suhe sastojke, kukuruzno brašno, krupicu, prašak za pecivo i sol.
  3. U odvojenoj posudi pjenasto zamuti jaja. Umiješaj sirup, vaniliju i kokosovo ulje.
  4. Dodaj suhe sastojke u mokre. Izmiješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
  5. U smjesu dodaj grčki jogurt i posni sir. Lagano smjesu izmiješaj pjenjačom i izlij u protvanj.
  6. Povrh kolača stavi džem od višanja. Vilicom lagano umiješaj u smjesu.
  7. Peci 30-35 minuta, odnosno dok se kolač ne zarumeni (napravi test čačkalicom).
  8. Izvadi kolač iz pećnice i ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  9. Nareži na kocke i uživaj!

Za džem od višanja s chia sjemenkama:

  1. Stavi očišćene višnje u posudu za kuhanje i kuhaj na srednje jakoj vatri 5 minuta konstantno miješajući dok višnje potpuno ne omekšaju. Zgnječi višnje vilicom. Skini s vatre.
  2. Umiješaj sirup (ili med ili steviju), vaniliju i chia sjemenke. Miješaj dok se smjesa ne zgusne.
  3. Ostavi neka smjesa odstoji na sobnoj temperaturi oko 5 minuta.
  4. Iskoristi za kolač, a višak možeš pospremiti u staklenku s poklopcem i držati u hladnjaku do tjedan dana.

 | Author: Natalie Knezić Foto: Natalie Knezić

Recept za ovaj kolač možeš pronaći i na Natalinom blogu, kao i za druge zdrave slastice. Inspiriraj se i na njenoj Facebook stranici, gdje svakodnevno objavljuje zdrave recepte za svakoga.   

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.