Mirisni i slatki, zdravi muffini od mrkve sa đumbirom i kremastim sirom prava su poslastica savršena za proslavu dolaska proljeća. Ovi muffini napravljeni su od skroz prirodnih i zdravih sastojaka, cjelovitih žitarica i bez rafiniranog šećera. Brzo se naprave, a još brže nestaju sa tanjurića.
Ovi muffini od mrkve vrlo su hranjivi, a skroz niskokalorični. Savršeni su desert uz kavu ili čaj, ali i brzi doručak ili školska užina. Rustikalni, ukusni i toliko fini da ćeš se teško zaustaviti na jednom.
Sastojci:
Za muffine (12 komada):
- 2 šalice integralnog pirovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice Himalajske soli
- 1 žličica Cejlonskog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog cardamoma
- 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 3 veća jaja
- 3/4 šalice kokos šećera
- 1/4 šalice javorovog sirupa (ili meda)
- 1/2 šalice kokos ulja, rastopljenog
- 1/3 šalice Grčkog jogurta (ili običnog jogurta)
- 1 žličica vanilije
- 2 šalice sitno naribane mrkve
- 1 žličica svježe naribanog đumbira
- 1/2 šalice grubo nasjeckanih oraha
- 1/2 šalice sušenih grožđica
Za glazuru:
- 200 g kremastog sira
- 2 žlice meda ili sirupa (dodatno po želji)
Priprema:
- Postavi rešetku na srednju poziciju u pećnici i zagrij pećnicu na 180°C. U kalup za muffine postavi papirnate čašice ili naulji kalup kokosovim uljem.
- U zdjeli pomiješaj sve suhe sastojke.
- U odvojenoj zdjeli izmiješaj kokosov šećer s uljem i sirupom. Dodaj grčki jogurt, jaja i vaniliju. Dobro izmuti.
- Stavi suhe sastojke u mokre. Izmiješaj.
- Dodaj nasjeckane orahe, naribanu mrkvu i đumbir i grožđice. Žlicom promiješaj smjesu.
- Napuni kalup smjesom i peci 20 - 23min.
- Izvadite iz pećnice i pričekaj da se ohlade.
- Napravi glazuru: s mikserom umutite sir i sirup.
- Ukrasi muffine glazurom, pospi nasjeckanim orasima i uživaj!
*Kao mjeru koristila sam šalicu od 240ml.