Hrana 12. travnja 2010.

Rajčica čuva zdravlje prostate

Rajcica_Prostata
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najveći udar na zdravlje prostate predstavlja prehrana bogata životinjskim proteinima, mastima i rafiniranim šećerima te pretjerana konzumacija alkohola, naročito piva, a ovu važnu mušku spolnu žlijezdu najlakše ćeš očuvati ako 4-5 puta tjedno jedeš obroke koji uključuju rajčicu ili proizvode od rajčica. Provjeri što još trebaš jesti da bi spriječio bolesti prostate

Vjerojatno niti jedan dio muške anatomije ne veže uz sebe toliko bojazni i pitanja kao što to čini prostata. Ova se pomoćna spolna žlijezda čija je uloga produkcijavećine tekućine u sjemenu često smatra "čarobnim" organom u kojem se krije ključ muške spolne (ne)moći. No prava je istina da je prostata bitna za plodnost muškarca, a ne njegov libido.

Ako tvoj libido treba poticaj, hrana može biti rješenje i za to!

Godine su neosporivi neprijatelj zdravlja prostate. No osim ovog čimbenika na kojeg je nemoguće utjecati, nepravilna prehrana i poglavito pretilost su u uskoj vezi s najčešćim oboljenima prostate: benignom hipertrofijom prostate, prostatitisom i karcinomomprostate.

Poveznica između bolesti prostate i prehrane

Uvećanje, odnosno benigna hipertrofija prostate javlja se u više od 60% muškaraca starijih od 50 godina. Nastaje uslijed hormonalnih promjena povezanih sa starenjem koje dovode do pojačanog dijeljenja i rasta stanica prostate.

Osim procesa starenja i obiteljske sklonosti, čimbenici rizika za nastanak benigne hipertrofijesu i pogrešna prehrana, prekomjeran kalorijski unos i pretilost. Premda teoretski bezazleno stanje, uz neugodne simptome, benigna hipertrofija prostate s vremenom može svoj dobroćudni karakter zamijeniti zloćudnim.

Prostatitis odnosno upala prostate vrlo je neugodno oboljenje uzrokovano hormonskim disbalansom i infektivnim čimbenicima, popraćeno jakim bolovima u međici, isprekidanim slabim mlazom mokraće, zadržavanjem mokraće u mjehuru, prisutnošću krvi i gnoja u mokraći, bolovima u donjem dijelu leđa te mogućom vrućicom, mučninomi općom slabošću.

Osim nezdravih životnih navika poput pogrešne prehrane i nedovoljno tjelesne aktivnosti, postoje saznjanja da alergije na hranu mogu ležati u podlozi upale prostate.

Karcinom prostate je gotovo isključivo bolest starije populacije – u više od 80% slučajeva javlja se u dobi iznad 65 godina. Najčešće se dijagnosticira relativno kasno, s obzirom da u pravilu ima spori tijek i simptome slične benignoj hiperplaziji. U podlozi bolesti vrlo često leži prekomjeran kalorijski unos i posljedično pretilost, ali i prehrana bogata životinjskim proteinima, mastima (zasićenim i trans-mastima te omega-6 masnim kiselinama), rafiniranim šećerima, pretjerana konzumacija alkohola – naročito piva, te pretjerana termička obrada hrane (prženje, pregorijevanje, roštiljanje, pohanje).

Bolje spriječiti nego liječiti

Znanstvenici su na temelju rezultata nekolicine studija utvrdili direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane pojedine osobe. Tako se visok unos masti životinjskog porijekla našao visoko na listi nepoželjnih navika kada je u pitanju zdravlje prostate.

Uz bok životinjskim mastima, nalazi se i neumjereno uživanje u alkoholu te visok unos jednostavnih i rafiniranih šećera.

S druge strane, tipična se mediteranska prehrana pokazala pravim saveznikom zdravlja jer osigurava brojne važne nutrijente "prijatelje" prostate poput cinka, selena, omega -3 masnih kiselina i apsolutnog šampiona u čuvanju ove spolne žlijezde – likopena.

Likopen je antioksidans iz skupine karotenoida prisutan u visokim koncentracijama u rajčici i proizvodima od rajčice. Veliku je pažnju privukao nakon spoznaje da može pružiti zaštitu protiv karcinoma i ostalih degenerativnih bolesti koje nastaju pod utjecajem slobodnih radikala.

Protuupalna svojstva likopena svoju su primjenu u velikom dijelu našla u očuvanju zdravlja prostate. Naime, znanstvene studije najčešće ukazuju na čvrstu vezu između redovitog unosa likopenom bogate rajčice i manjeg rizika od karcinoma prostate.

No, prema rezultatima studije iz 2008. godine objavljene u časopisu Journal of Nutrition, likopen je snažan zaštitnik i protiv drugih bolesti prostate.

Prema dostupnim podacima, prostatu ćeš najlakše očuvati zdravim konzumiranjem obroka koji uključuju rajčicu ili proizvode od rajčica 4-5 puta tjedno.

Želiš saznati više o mediteranskoj dijeti?

Prehrambena strategija

Uz rajčicu, priroda nas je obdarila cijelim arsenalom namirnica koje imaju nepobitnu važnost u prevenciji, liječenju i sprečavanju recidiva bolesti prostate.

Očuvaj zdravlje prostate

Najbolje je da u svrhu očuvanja zdravlja prostate usvojiš slijedeće nutricionističke smjernice:

  • Obogati prehranu povrćem, naročito keljom, cvjetačom, brokulom, kupusom i prokulicama koje predstavlja bogat izvor antikarcinogenih sumpornih tvari
  • Obogati prehranu voćem, osoboto bobičastim voćem i narom jer obiluju antiokisdansima koji štite od promjena na prostati izazvanih slobodnim radikalima
  • Jedi ribu barem 2 puta tjedno jer je ona najbolji izvor protuupalnih omega -3 masnih kiselina koje dokazano štite od karcinoma prostate
  • Konzumiraj namirnice bogate cinkom poput kamenica, mesa peradi, orašastih plodova, sjemenki suncokreta i bundeve. Cink, naime, djeluje na smanjenje akumulacije metabolita muškog hormona testosterona za kojeg je poznato da pridonosi nastanku karcinoma prostate. Zanimljivo je i da uvećane stanice prostate sadrže manje cinka nego što je uobičajno
  • Konzumiraj namirnice bogate selenom iz prirodnih izvora poput ribe i plodova mora, cjelovitih žitarica, gljiva, brokule, orašastih plodova jer selen djeluje kao snažan antioksidans te jača imunološki sustav
  • Obogati prehranu sojom i proizvodima od soje jer prema znanstvenim istraživanja pomažu uravnotežiti hormone koji kada nisu u optimalnom omjeru pogoduju povećanju prostate

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.