Voliš li boje na svom tanjuru? Ja ih obožavam, ali moraju biti prirodne, jer se grozim svih onih kemijskih boja i ekstrakata. Koristimo ih većinom samo za igru. Od kad sam postala majka hrana u boji mi je postala veoma važna.
Zato sam nabavila razne šarene prahove, no priznajem mene ovo bojenje hrane ponekad više veseli nego moje dijete. Za predivne i jarke boje na tanjuru čak ni ne moraš kupovati skupe prahove s druge polovice kugle zemaljske. Dovoljno je otići do obližnjeg placa i odabrati prave namirnice. Jedna od takvih predivnih namirnica je batat. Ovaj put sam od jedne gospođe koja ima svoj OPG za uzgoj batata dobila na poklon punu vreću ovog divnog povrća. Batat je stvarno svestran i predivan. Od juhe, raznih slanih jela pa sve do najfinijih kremastih deserata, sve je moguće. Kad vidiš oduševljenje svog djeteta šarenim pomfritom, pireom ili pak njokima zadovoljstvu nema kraja.
Pitaš se kako sada puding od batata? Batat je sam po sebi malo slatkast te iskreno nema neki intenzivan okus. Kad se batatu doda malo vanilije te nekih drugih začina on postaje prava poslastica. A konzistencija? Divna svilenkasta krema kao iz kuhinje najboljeg slastičara, a iskreno treba ti svega par sastojaka i doslovno pet minuta za pripremu ovog slatkog deserta.
Batat ima iznimna nutritivna svojstva. Veoma je bogat vlaknima što pogoduje dužem osjećaju sitosti te je izvrsna namirnica, ako želiš držati tjelesnu težinu pod kontrolom. Osim toga batat je bogat beta-karotenom, vitaminom E te nizom minerala i vitamina koji štite naš organizam od oksidacijskog stresa. Glikemijski indeks mu je mnogo niži od običnog krumpira. Batat je svakako namirnica koja bi trebala naći put do tvoje kuhinje, ako još nije.
Sastojci:
- 1 šalica biljnog mlijeka
- 1 šalica kokosovog vrhnja za šlag (može obično vrhnje za šlag ako nisi vegan,sojino vrhnje za šlag)
- 2 i ½ žlice aru praha (gustina/kukuruznog škroba ili tapioke)
- 1/3 šalice brezinog šećera (može i neki drugi)
- 1 mala žlica vanilije
- 1 šalica pečenog oguljenog batata (boja po želji)
Postupak:
- Ne oguljeni batat stavi na 220 °C u pećnicu, peci dok nije mekan (Ubosti vilicom)
- U manju zdjelu za kuhanje dodaj: biljno mlijeko, vrhnje za šlag, aru prah ili kukuruzni škrob, šećer i vaniliju.
- Sve sastojke dobro pomiješaj. Zagrij uz stalno miješanje do vrenja. Kuhaj dvije do tri minute. Ne brini ako će smjesa biti jako gusta.
- Batat stavi u blender i dodaj mu sve sastojke iz zdjele. Izblendaj.
- Puding razdjeli u čaše ili koristi kao kremu za tart. Ukrasi po želji.
- Posluži toplo ili hladno.
Uživaj!