Uz tikvice, u ovim lazanjama važnu ulogu imaju i patlidžani. Najbolje da ih i sama pripremiš i uvjeriš se koliko su fine. Za pripremu ti je potrebno oko sat i pol, a dobit ćeš dovoljnu količinu lazanja da bez problema nahraniš četvero ljudi.
Za pripremu ti je potrebno:
- maslinovo ulje
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- pola male žlice crvene paprike
- pola kilograma rajčice
- 1 žličica origana
- 1 žličica šećera
- sol
- papar
- 2 patlidžana
- 3 tikvice
- 4 paprike
- 400 grama ricotte
- 1 jaje
- 200 g Goude
- mozzarella
- 500 g tijesta za lazanje
- list bosiljka.
Ideja za doručak: tost s maslacem od kikirikija i bananom
Priprema
Za umak zagrij žlicu ulja u tavi, dodaj nasjeckani luk, poprži ga oko 3 minute dok ne omekša pa dodaj dva režnja češnjaka i mljevenu papriku pa još malo pirjaj. Ubaci narezane rajčice, origano, šećer, žličicu soli i pola žličice papra. Kuhaj otkriveno 20 minuta.
Zagrij pećnicu, složi paprike u posudu za pečenje pa ih peci dok se koža ne zapeče.Prebaci ih u zdjelu i prekrij, neka odstoje 10 minuta, a zatim oguli kožu i nareži ih na trake.
Položi patlidžane narezane na kriške u jednom sloju na lim, premaži ih uljem i začini. Peci ih dok ne dobiju zlatnu boju te samo jednom okreni. Složi ih na tanjur, a zatim ponovi isto s tikvicama.
Salata od tune, slanutka i jaja
Umuti ricottu, jaje, režanj češnjaka, pola šalice tvrdog sira i pola žličice tvrdog sira u posebnoj zdjeli. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
Žlicom nanesi tanak sloj umaka na dno posude za pečenje pa stavi prvi sloj tijesta za lazanje preko umaka i razmaži ricottu preko tjestenine. Zatim preko ricotte rasporedi kriške patlidžana, dodaj malo umaka, pospi tvrdim sirom i mozzarellom.
Preko patlidžana stavi drugi sloj tijesta i s tikvicama ponovi isti postupak kao s patlidžanom. Zatim još jednom sve ponovi sa paprikom.
Mirisna pašteta od dimljenog lososa s rotkvicama
Nek ti zadnji sloj bude tijesto za lazanje, koje ćeš preliti umakom i dodati preostalu ricottu i povrće. Pospi završnim slojem tvrdog sira, dodaj mozzarellu i peci u pećnici 45 do 55 minuta.
Dobar tek!