Hrana 09. veljače 2015.

Previše vitamina A uzrokuje gubitak kose

Kosau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdrava i čvrsta kosa odraz je zdravlja cijelog tijela. Pravilna prehrana i zdrav životni stil mogu uvelike pomoći u održavanju bujne kose. Tvojoj su kosi, naime, nužne hranjive tvari za prirodan ciklus rasta i obnove vlasi. Nedostatan unos i samo jednog nutrijenta prijatelja kose negativno će se odraziti na njenu kvalitetu, a nerijetko i rezultirati njenim prekomjernim ispadanjem

Imaj na umu da ni najkvalitetnija prehrana neće pomoći kod genetske predispozicije za ćelavost ili u slučaju nekih bolesti , no ako je povećano ispadanje kose posljedica nekvalitetne prehrane, rješenje problema prvo treba potražiti u smočnici. 

Važnost proteina keratina

Prehrana u kojoj nedostaje kvalitetnih proteina može biti uzrokom pretjeranog gubitka kose. Naime, glavni sastojak kose je protein keratin, a najzastupljenija aminokiselina je cistin. Dodatno, rad objavljen u časopisu Clinical and Experimental Dermatology pokazao je da deficit esencijalne aminokiseline lizin rezultira ispadanjem kose koja se može zaustaviti uzimanjem lizina. Kako bi tvoja prehrana zadovoljila potrebe za cistinom i lizinom u svakodnevni jelovnik uvrsti meso peradi, ribu, jaja, sireve, jogurte, soju i grah.

Anemija može biti uzrok ispadanja kose

Neadekvatan status željeza koji rezultira anemijom jedan je od najčešćih prehrambenih razloga pretjeranog ispadanja kose. Željezo donosi kisik do stanica vlasišta pa ako nedostaje kisik potreban za rast kose, ona postaje krhka i lako ispada. Kako bi spriječila ili ispravila deficit željeza u prehranu uvrsti nemasno crveno meso, meso peradi, kamenice, ribu, tamno zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i suho voće.

Uz namirnice bogate željezom važno je da se na tvom jelovniku nađu i one u kojima prevladava vitamin C. Vitamin C je , naime, nužan za apsorpciju željeza, ali i za proizvodnju kolagena koji ima ulogu u održavanju krvnih žila na vlasištu zdravima. Citrusno i bobičasto voće, te brokula, paprika, krumpir i špinat su dobri izvori vitamina C.

Vitamini i minerali odgovorni za zdravu kosu

Vitamini B kompleksa su nužni za zdravu kosu, a posebnu ulogu među njima ima biotin koji doprinosi normalnoj funkciji kose i za kojeg se vjeruje da može usporiti njeno ispadanje. Biotin je sastavni dio brojnih pripravaka za zdravlje kose, kože i noktiju a u većoj količini ga sadrži jetra, žumanjak jajeta, soja, orasi, badem, luk, losos i mrkva

Osim vitamina, na ljestvici važnosti treba visoko pozicionirati i nekoliko minerala zaslužnih za rast, očuvanje integriteta i sprečavanja opadanja kose, a tu prednost svakako imaju cink i selen. Nedostatak cinka može se očitovati suhim vlasištem i pojačanim ispadanjem kose pa svakako u prehranu uvrsti dovoljno plodova mora, crvenog mesa i mesa peradi, ali i mahunarki ili primjerice sezamove sjemenke. Mineral selen kao sastavni dio selenoproteina ima važnu ulogu u reprodukciji, metabolizmu, sintezi DNA, imunitetu, ali i obnovi vlasi. Riba i brazilski oraščići osigurat će ti obilje selena

Manje je više

Na tržištu postoje brojni pripravci namijenjeni zdravlju kose. Ipak, pri njihovom uzimanju valja biti oprezan i pripaziti na doze vitamina i minerala koje sadrži jer previsok unos može čak djelovati kontraproduktivno i potaknuti povećano ispadanje kose. Najbolji primjer tome je vitamin A. U adekvatnim dozama može potaknuti rast i očuvanje kose, dok prekomjeran unos može dovesti do pojačanog ispadanja kose. Pripazi da pripravak ne sadrži više od 100  posto referentnog dnevnog unosa odnosno ne više od 800 µg vitamina A. Slično vrijedi i za selen, u suvišku može dovesti do pretjeranog gubitka kose pa ne koristi dugoročno pripravke koji osiguravaju znatno više od 55 µg selena dnevno. 

Kofein usporava ispadanje kose?

Zanimljiva studija objavljena 2007. godine u časopisu Journal of Dermatology pokazala je da kofein može stimulirati rast folikula kod muškaraca kojima je počela ispadati kosa. Nažalost, za utvrđeni utjecaj kofeina na ispadanje kose dnevno bi trebalo konzumirati i do 60 šalica kave, no saznanje otvara nove mogućnosti za razvoj tretmana namijenjenih stimulaciji rasta kose.

Pročitaj što sve može biti uzrok ispadanju kose i koja su rješenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.