Hrana 15. svibnja 2013.

Prednosti bezglutenske hrane

Gluten_Free_Male
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

16. svibnja obilježava se Međunarodni dan celijakije. Tim povodom podsjećamo na ovu kameleonsku bolest i donosimo razgovor s Franom Ridjanom, voditeljem na Radio Sljemenu koji se zbog zdravstvenih razloga neko vrijeme hranio isključivo bezglutenskom prehranom te nam je otkrio kako je u 5 tjedana izgubio čak 9 kilograma

Bolest s tisuću lica

Celijakija je kronična bolest tankog crijeva od koje boluje do tri posto stanovništva, a najčešća je u odrasloj dobi. Posljedica je trajne nepodnošljivosti organizma na gluten, protein pšenice koji se nalazi i u ječmu, raži i zobi. Celijakiju nazivaju kameleonskom bolešću s tisuću lica, često je neprepoznata, a posljedice neliječenja mogu biti jako opasne. Osobe oboljele od celijakije trebaju se strogo pridržavati bezglutenske dijete.

Osobi oboljeloj od celijakije čak i mala količina glutena u hrani narušava zdravlje. Dok 10 mg glutena na dan oboljeli mogu podnijeti, 50 mg dnevno djeluje štetno. Gluten je sveprisutan i nalazi se u 70 posto industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda. Čak i namirnice koje prirodno ne sadrže gluten mogu biti njime zagađene. Skriveni izvori glutena su lijekovi, ljepilo na markama i ruž za usne. Pročitaj gdje su skriveni izvori glutena.

Želiš napraviti ukusne lazanje bez glutena? Klikni ovdje za recept!

Svijest o važnosti bezglutenske prehrane još uvijek nije dovoljna

Frano Ridjan na snimanju putopisa za Dokumentarni program HRT-a zarazio s dvije bakterije, zbog čega je kako se našalio poznavao lokacije svih toaleta u Hrvatskoj i šire. Nutricionistica mu je savjetovala da određeno vrijeme pokuša biti na bezglutenskoj dijeti uz probiotike.

ZK: Koliko dugo si se hranio bezglutenski i je li ti bilo teško?

Zbog prirode moga posla, nažalost, nisam izdržao planirana dva mjeseca biti na takvom režimu prehrane. Mislim da sam se držao jelovnika 5 tjedana, a onda su došli blagdanski domjenci, puno putovanja i neredovita prehrana. Dok sam se držao jelovnika bez glutena, osjećao sam se odlično. Organizam je reagirao pozitivno nakon samo 2 dana i moram priznati da sam, iako prvotno skeptičan, ostao ugodno iznenađen.

ZK: Što ti je u takvom načinu prehrane najviše smetalo, a u čemu si nalazio zadovoljstvo?

Najviše me smetala potreba strogog pridržavanja zadanom jelovniku. Konstantna prehrana više puta dnevno, od čega najmanje 3 obroka kuhana i pripremana po receptima s kojima se prije nikada nisam susreo, ali i namirnicama za koje nisam ni znao da postoje. Smetala me i spoznaja da u našoj zemlji svijest o problemima ljudi koji ne mogu jesti glutenske proizvode ne postoji. U puno restorana čudno su me gledali kada bih pitao imaju li basmati rižu s kuhanom mrkvom ili amarantom, što je bila jedna od jednostavnijih kombinacija s mog jelovnika. Najviše me smetala cijena proizvoda koje sam trebao konzumirati, ali to je valjda normalno kada si drugačiji. Najveće zadovoljstvo mi je stvarao osjećaj ugode, bez nadutosti, bez trajne strepnje što će se dogoditi kada pojedem nešto što mi se ponudi. To je osjećaj koji nadvladava sve negativne aspekte.

ZK: Što si postigao takvim načinom prehrane?

U 5 tjedana sam izgubio približno 9 kilograma, torzo je počeo poprimati oblik s kojim smo i moje zrcalo i ja bili zadovoljni (nakon puno godina), a onaj mučni osjećaj straha pred namirnicama koje su mi se nudile potpuno je nestao. Moje tijelo trebalo je bezglutenski predah i na tome je bilo zahvalno. Buđenje bez grča u želucu, jednostavno je neprocjenjivo. Htio bih za kraj napomenuti da, iako se bezglutenska prehrana percipira kao bolesnička, poglavito za ljude koji boluju od celijakije, posljednja istraživanja pokazuju da bismo svi trebali barem jednom tjedno uzeti predah od teške hrane i dati organizmu da se oporavi. Prehrana bez glutena, koja se koristi kao modni hir, pogotovo u svijetu manekenstva, stvara krivu sliku o težini problema koje takva prehrana može spriječiti. Smatram da su ljudi nedovoljno informirani o takvoj vrsti prehrane, zbog čega na spomen bezglutenske hrane zauzimaju negativan stav pun nepovjerenja. Takav sam stav imao i ja prije susreta s prehranom bez glutena. Stoga, kao veliki sladokusac mogu istaknuti da prehrana bez glutena nije ni bljutava, ni nejestiva, niti umanjuje radost uživanja u hrani. Ona zahtjeva prilagodbu koja je izvodiva, ako ne idemo linijom manjeg otpora. Sve je stvar navike. Samo treba ustrajati. Ja ću pokušati još jednom, pa možda uspijem stati na naslovnicu nekog časopisa.

Nutricionist Nenad Bratković otkriva da li je prehrana bez glutena i za tebe, a više info o bezglutenskoj prehrani možeš saznati na www.pretti.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.