Hrana Hrana kao lijek 16. kolovoza 2017.

Pojedi neku od ovih namirnica i lakše zaspi

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neke su namirnice prirodno bogate triptofanom, serotoninom i melatoninom - tvarima koje reguliraju "unutarnji sat" tvog organizma. Proteini i mliječni proizvodi kao što su orašasti plodovi i jogurt sadrže triptofan - aminokiselinu koja uspavljuje tvoje tijelo. A ugljikohidrati poput kruha i riže također ti mogu pomoći da lakše zaspiš jer pomažu u ubrzanju oslobađanja kemikalija za poticanje sna, prema Nacionalnoj zakladi za spavanje.

Ovih 10 namirnica pomoći će ti opustiti tijelo kako bi lakše zaspala:

Možda te zanima... Namirnice koje čudotvorno djeluju na tvoju kožu Ljepota i relax

Trešnje

Trešnje su jedna od rijetkih prirodnih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji regulira "unutarnji sat" tvog tijela. Jedna je studija utvrdila da sok od trešnje može pomoći da bolje spavaš.

Orasi

Orasi su odličan izvor triptofana koji pomaže u stvaranju serotonina i melatonina. Orasima također mogu sadržavati vlastiti izvor melatonina.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bademi

Bademi su bogati triptofanom i magnezijem koji prirodno "smanjuju" funkciju mišića i živaca kako bi se ritam srca smirio.

Lubenica

Nekoliko kriški lubenice može ti pomoći da dosegneš dubok san. Lubenica pomaže u proizvodnji serotonina zbog kojeg će ti biti lakše zaspati.

Možda te zanima... Štetne namirnice koje usporavaju metabolizam i narušavaju zdravlje Hrana

Tuna

Tuna je bogata vitaminom B6 koji je potreban tvome tijelu kako bi proizvelo melatonin i serotonin. Losos i iverak su također bogati vitaminom B6.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Bijela riža

Još jedna od namirnica visokog glikemijskog indeksa je bijela riža koja će ti također pomoći da lakše zaspiš. Ako želiš dvostruki učinak pojedi rižu i tunu zajedno.

Jogurt

Jogurt je bogat kalcijem koji pomaže u proizvodnji melatonina. Probaj kombinaciju jogurta i chia sjemenki ili granole za bolji san.

Možda te zanima... CBD ulje pomoć kod nesanice i upalnih stanja Zdravlje

Kruh

Kruh obiluje ugljikohidratima što znači da ti to može pomoći da brže zaspiš. Namaži ga sa sirom ili bademovim maslacem umjesto običnim.

Kava-kava

Korijen kava-kava biljke prirodno proizvodi moždane valove koji smiruju um i opuštaju mišiće. Pokušaj dodati kava-kavu u toplo sojino ili kokosovo mlijeko kako bi smanjila deprivaciju sna ili anksioznost.

Žitarice

Žitarice možda nisu najzasitniji obrok, ali dobro funkcioniraju kao "noćni zalogaj". Zdjela žitarica ima i ugljikohidrate i kalcij koji će ti pomoći da zaspiš. Izbjegavaj šećerne žitarice i pokušajte dodati bananu koja ima kalij i magnezij, prirodne spojeve za opuštanje mišića.

Možda te zanima... Ako te muči nesanica, nervoza ili bolovi, pomoći ti može lipa Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.