Uz to što je niskokalorična, šparoga je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Još u staroj Kini korištena je kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i bolova u nogama, a od 15. stoljeća ovu biljku prati epitet snažnog afrodizijaka zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, poznatijeg kao ”vitamin plodnosti”.
Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete. Ujedno zelenu boju duguju klorofilu koji jepoznati “čistač” jetre i krvi.
Sastojci:
- 220 g šparoga
- 120 g graška
- 4 dl povrtnog temeljca
- žličica limunove korice
- 250 g kus-kusa
- 4 rotkvice
- 3 žlice limunova soka
- 2 žlice vlasca
- 2 žlice peršina
- žlica metvice
Priprema:
- Šparoge narežite i kuhajte s graškom u zasoljenoj vodi oko 3 do 4 minute.
- Procijedite i isperite hladnom vodom.
- Prokuhajte temeljac i limunovu koricu, procijedite i prelijte kus-kus.
- Pokrijte i pustite da stoji 10 minuta.
- Promiješajte vilicom i dodajte šparoge, grašak, narezanu rotkvicu, sok od limuna i nasjeckane začine.
- Posolite i popaprite.
Doznajte zašto šparoge spadaju među najzdravije namirnice svijeta