Petra Meštrić iz Varaždina poslala nam je recept za palačinke s piletinom kojeg je stručni žiri portala Zdrava Krava i Gastro.hr proglasio receptom tjedna, čime je ona ušla u izbor za kuharicu ljeta
Isprobaj Petrin recept za palačinke s piletinom ili pripremi svoj vlastiti zdravi i lagani ljetni obrok, uključi se u akciju ''Kuhaj i osvježi se u ritmu ljeta'' i osvoji osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice!
Petra Meštrić, maturantica iz okolice Varaždina koja se bavi manekenstvom, sljedeće godine planira upisati medicinski fakultet, a kuhati je počela nedavno, najviše zbog činjenice što uskoro postaje studentica i sama će spremiti hranu.
Namirnice pronalazim u svom vrtu
'U kuhanju se najviše oslanjam na kuharice, a zahvaljujući mojoj mami koja jako voli kuhati imamo ih stvarno puno. Prva stvar koju sam napravila bila je čokoladna torta povodom jednog rođendana, a nakon pozitivnih kritika počela sam kuhati i ostale stvari. Iako se još uvijek držim provjerenih recepata i ne eksperimentiram previše, uz meksičku i talijansku kuhinju koje obožavam možda bih uskoro mogla početi spremati kineska, japanska, tajlandska i, osobno najzanimljivija, marokanska jela.
Namirnice za kuhanje najčešće pronalazim u svom vrtu, a kako u mojoj kući nitko ne voli biti gladan ukućani često posjećuju tržnicu i trgovine. Većina namirnica potrebna za kuhanje nalazi se u hladnjaku tako da mi je potrebna samo volja da krenem sa osmišljavanjem novih recepta.
Ljeti pripremam laganiju hranu s puno povrća i vode
S obzirom da se oslanjam na namirnice koje nalazim u vrtu kuhinja u skladu s godišnjim dobima mi je jako važna. Moram spomenuti i sezonsko voće i povrće, koje se tako ne zove bez razloga - stvarno ga je poželjno kombinirati u vrijeme kad ono prirodno raste. Također, naš organizam se privikava na promjene temperature u različitim godišnjim dobima tako da mu hranom možemo pomoći u prilagođavanju. Ja se osobno najviše držim ove provjerene: "kakva je odjeća takva je hrana"- znači jača hrana zimi, a laganija ljeti uz puno povrća i vode.
'Ljeti najviše volim hladne salate poslužene uz jednostavno jelo kao što su ove pohane palačinke s piletinom. Od namirnica koje rastu ljeti obožavam sve, a najviše paprike, krastavce, dinju i lubenicu. Povrće kombiniram sa svojim omiljenim mesom - piletinom, ribom ili morskim plodovima', objašnjava Petra.
Prirodne namirnice
Mislim da je zdrava prehrana jako važna. S obzirom da nemam previše vremena da pazim na kalorije pokušavam u kuhanju koristiti prirodne namirnice bez puno dodataka ulja i umjetnog šećera.
Umjesto kave pijem zeleni čaj
Umjesto slatkih sokova koristim prirodno iscijeđene sokove, kavu često zamijenim zelenim čajem, a dnevno imam puno malih obroka. Poznato mi je da ljudi u raznim dijetama izbacuju važne namirnice, primjerice ugljikohidrate. Oni zapravo samo trebaju koristiti složenije ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica kao što su smeđa riža, zob, ječam i kruh od cjelovitog pšeničnog zrna, jer ove žitarice sadrže puno vlakna.
Važno je unositi puno voća i povrća, lagano kuhanog, koji sadrže važne vitamine i minerale, a proteine je najbolje dobivati iz nemasnog mesa.
Moje najdraže namirnice pojavljuju se u ovom receptu - zato sam ga odabrala i kuham ga često. Pileće i pureće bijelo meso izvor je proteina, grašak, krastavci i mrkva namirnice su koje se mogu naći u vrtu u ovo doba, ali dobro funkcioniraju i kao smrznuto povrće, pa se ovo jelo može raditi u svako doba godine.
Jelo je jednostavno, lako se priprema, a povrće se može zamijeniti sa nekim drugim iz vrta i hladnjaka, pa su moguće i druge kombinacije namirnica.
Darovi za kuharice
Kao kuharica tjedna Petra je osvojila osvježavajući poklon paket glavnog sponzora Jamnice. Proizvodi Jamnice, u kojima će uživati kuharica tjedna, uvijek su savršena pratnja dobroj hrani. Zbog svog sastava bogatog mineralima, gazirana prirodna mineralna voda Jamnica upotpunjuje svaki obrok, a zbog blagotvornog učinka na probavu unosi ravnotežu u našu prehranu bez unosa dodatnih kalorija.
Uz to, Petra je dobila na dar i besplatnu izradu fotoknjige, dar Fototeke.