Hrana 28. siječnja 2013.

Pet porcija voća i povrća za zdravlje

Mercator-M
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovog vikenda posjetitelje u Mercatoru iznenadila je nenajavljena glazbena i plesna izvedba tzv. flash mob pod nazivom "Mercator - dajmo voću šansu". Ova iznenadna izvedba grupe mladih pjevača, u zagrebačkom Mercatoru u Vukovarskoj ulici započeo je stihovima ''Zašto sam tužan, zašto sam sam, zašto me nitko ne zove van? O, zašto sam tužan, da l’ netko zna?''

Ovim flash mobom željela se naglasiti akcija ''5 na dan'' - velika međunarodna inicijativa kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća čime se utječe na opće zdravlje organizma te se smanjuje rizik od teških bolesti. Voće i povrće se dijeli prema bojama i učinkovitosti na organizam, a preporuka je dnevno konzumirati 5 porcija voća i povrća različitih boja.

Koliko voća i povrća ti konzumiraš?

''Akcija se provodi kroz siječanj i veljaču kada opada konzumacija zdravih namjernica, a u Hrvatskoj ju svake godine provodi Mercator. Cilj nam je izrazito povoljnim cijenama voća i povrća potaknuti ljude da, u periodu kada se kućni budžet još uvijek oporavlja od blagdanskih troškova, ne zaborave na važnost zdrave prehrane. Također, kao i svake godine do sada, akcija će kulminirati donacijom 5 tona voća i povrća za 5 dječjih domova diljem Hrvatske,'' izjavila je Lea Marcijuš iz Mercatora.

Prema statistikama, Hrvati konzumiraju 4 puta manje voća i povrća godišnje od preporuka svjetske zdravstvene organizacije, a nedavna istraživanja ukazuju da gotovo jednako ili više trošimo na cigarete i telekomunikacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.