Hrana Zdravi recepti 28. listopada 2019.

Pauza na poslu važnija je no što misliš - provjeri zašto!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znanstvenici su dokazali kako ćeš uzimanjem pauze na poslu ostati fokusirana i manje griješiti. Donosimo ti nekoliko savjeta kako ćeš što bolje iskoristiti kratki odmor

Nekad se nazivnik radoholičar nosio kao svojevrsna pohvalnica. Danas znamo da prekomjerni rad ima višestruke negativne posljedice po zdravlje. Oni koji ne znaju "stati na loptu" često su pod većim stresom, nemirno spavaju, loše komuniciraju i surađuju s kolegama te imaju problema s kreativnim razmišljanjem.

Tijekom osmo satnog radnog dana zakonska pauza od 30 minuta nije slučajna, tu je s razlogom. Štoviše, predavač s fakulteta MIT Sloan School of Management i autor bestselera Extreme Productivity: Boost Your Results, Reduce Your Hours Bob Pozen smatra kako uzimanje pauze na poslu može pomoći u boljoj usredotočenosti na zadatke i kvalitetnijem obavljanju posla.

Iako možda nekad pomisliš kako je uzimanje pauze gubitak vremena, sjeti se da zahvaljujući odmoru možeš smanjiti mogućnost pogreške na poslu. U knjizi When Daniel Pink, stručnjak za organizacijski menadžment, dokazuje kako je umor jedan od glavnih uzroka donošenja krive odluke liječnika za vrijeme operacija ili loše prosudbe suca prilikom odlučivanja o težini kazne. Da bi što kvalitetnije obavljala svoj posao i bila produktivnija, evo kako bi bilo dobro iskoristiti svojih 30 minuta pauze.

1. "Pusti mozak na pašu"

Najbolji način da napraviš pauzu od posla i osvježiš svoje misli jest da se udaljiš od radnog stola, pronađeš mirnije mjesto i uživaš u tišini. U izvještaju objavljenom u časopisu Science utvrđeno je kako "puštanje mozga na pašu" ima slične prednosti kao meditacija, stoga ti preporučujemo da pronađeš mjesto na kojem ćeš na trenutak pustiti posao i napuniti baterije za ostatak radnog vremena.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Ne preskači obroke

Mnogi zaposlenici preskaču ručak zbog posla, što zapravo ima suprotan efekt. Osim što će ti pasti razina šećera u krvi, dobit ćeš glavobolju i osjećati se malaksalo. Stoga ti savjetujemo da odvojiš vrijeme te pojedeš brzi, ali zdravi obrok kako bi bila produktivnija i imala dovoljno energije za nastavak radnog dana. Ovu pauzu možeš napraviti s Eva tunom ili tuna salatom, koja je ujedno zdrava i praktična za pripremu.

 | Author: Podravka Foto: Podravka

3. Prošetaj, udahni svježi zrak

U izvješću Američke udruge za psihologiju, istraživači su otkrili kako je hodanje povećalo kreativnost sudionika za čak 81%. Osim toga, vani ćeš imati priliku udahnuti svjež zrak i upiti vitamin D, ako je lijep dan.

4. Druži se s kolegama

Pozovi kolegu iz ureda na kavu, čaj ili u trgovinu i zapodjeni neobavezan ležeran razgovor. Druženje je zasigurno jedan od najboljih načina da odmoriš svoj mozak i pripremiš se za ostatak radnog dana. Budi ti taj pokretač koji će druge motivirati da prošeću i naprave kratki predah.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5. Slušaj glazbu

Znanstvenici su dokazali kako glazba pozitivno utječe na ljudski organizam umanjujući stres. Terapija zvukom i glazbom popularan je i učinkovit način rješavanja stresa. Dr. David Lewis-Hodgson iz Mindlab Internationala proveo je istraživanje i pronašao pjesmu koja smanjuje sveukupnu tjeskobu za čak 65 posto, kao iostale parametre stresa za 35 posto. Kad idući put budeš imala poteškoća s opuštanjem, stavi slušalice i uživaj u svojoj najdražoj pjesmi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.