Hrana Hrana kao lijek 09. ožujka 2017.

Patiš li od nedostatka hranjivih tvari u organizmu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedostatak određenih hranjivih tvari u modernoj prehrani postaje sve veći problem. Ako misliš da je tvoja prehrana savršena, probaj razmisliti još jednom o toj tvrdnji jer, statistički gledano, postoji vjerojatnost da patiš od nedostatka nekih važnih hranjivih tvari.

U nastavku ti donosimo listu nekih od najvažnijih vitamina i minerala, uzroke i posljedice nedostatka, kao i njihove najvažnije izvore.

8 razloga zbog kojih tvoja štitnjača ne radi pravilno.

Kalij

Kalij je esencijalni elektrolit koji utječe na svaki dio tijela – od zdravlja srca, probavnog sustava pa sve do kontrakcije mišića. Kalij, u kombinaciji s natrijem sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka i količine tekućine u našim stanicama.

Neravnoteža između koncentracije kalija i natrija, čemu uvelike pridonosi konzumacija procesirane hrane, negativno utječe na cijeli naš organizam.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dobra vijest je da se razina kalija u organizmu može vrlo lako povećati unosom cjelovitih namirnica poput avokada, ribe, mesa, špinata i drugog lisnatog povrća.

Magnezij

Magnezij se često smatra jednim od najvažnijih minerala u organizmu. Uključen je u više od 300 enzimskih sustava, a samo neke od njegovih uloga povezane su s regulacijom krvnog tlaka, sintezom proteina te kontrolom krvnog tlaka.

Povećana konzumacija visoko procesiranih namirnica također je i jedan od glavnih uzroka nedostatka magnezija u modernoj prehrani. Nedostatak magnezija značajno povećava rizik od nekoliko kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti i Alzheimerove bolesti. Unos magnezija može se povećati konzumacijom namirnica visoke nutritivne gustoće poput orašastih plodova i zelenog povrća.

Kolin

Posljednjih nekoliko desetljeća naša prehrana je drastično promijenjena. Uzrok tome su mnoge kontroverze i trendovi vezani uz prehranu zbog kojih je veliki broj namirnica proglašen vrlo opasnim i nepoželjnim u prehrani. Jedan od takvih primjera je i izbjegavanje žumanjaka, mesa i školjkaša zbog visokog udjela kolesterola.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Problem kod izbjegavanja spomenutih namirnica je taj što u one istovremeno bogate i kolinom koji je važan za metabolizam masti i detoksikaciju jetre. Neki od najvažnijih izvora kolina su jetra, jaja i losos.

Na policama pronađena jaja s antibioticima.

Vitamin D

Vitamin D se razlikuje od većine ostalih vitamina jer se u tijelu pretvara u hormon kalcitriol koji je esencijalan za cjelokupno zdravlje organizma. Vitamin D igra važnu ulogu u kontroli razine kalcija u krvi, zdravlju skeletnog sustava i borbi protiv raznih bolesti.

Vitamin_D1 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Postoje dva primarna izvora vitamina D, a to su sunce i prehrana. Pošto je vitamin D topljiv u mastima, neki od njegovih najboljih izvora u prehrani su jaja, jetra, skuša, losos i tuna. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.