Hrana Analizirali smo 18. listopada 2021.

Ovih 7 prehrambenih navika štete tvojoj crijevnoj flori

Foto: shutterstock Obrađena hrana, poput gotovih pečenih proizvoda, zamrznute pizze i slično, za nas je sve samo ne dobra
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naš način života otežava nam, često nesvjesno, pravilnu probavu. Ove prehrambene navike oštećuju crijevnu floru

Crijeva se često podcjenjuju. Uostalom, ona su „tek“ odgovorna za probavu naše hrane, zar ne? Netočno! Na primjer, oko 70 posto našeg imunološkog sustava nalazi se u crijevima. I naše mentalno zdravlje također je usko povezano s tim organom. Osobito stres može imati negativan utjecaj na probavu - samo pomisli na sindrom iritabilnog crijeva. Zato bismo se trebali pobrinuti da naše prehrambene navike budu prilagođene crijevnoj flori, crijevnom mikrobiomu.

Ovih 7 loših prehrambenih navika mogu oštetiti tvoju crijevnu floru

1. Jedeš previše

Ako jedeš vrlo velike porcije hrane odjednom, obično nakon toga osjećaš neugodan osjećaj sitosti. Tada se osjećamo mlitavo i bez energije. Razlog tome je naša probava – naime, ako jedemo toliko puno, probava mora učiniti puno toga u kratkom vremenskom razdoblju. Tako ostaje malo energije za ostatak tijela i naš mozak. Stoga bismo trebali paziti da ne jedemo izvan osjećaja sitosti, ako je moguće. Obično nam tijelo pokazuje koliko mu hrane treba, a mi ga često zaboravimo slušati.

2. Premalo piješ

Našim crijevima je potrebno puno tekućine za nesmetan rad. Ako pijemo premalo, tijelo izvlači tekućinu koja nedostaje iz debelog crijeva. To može dovesti do zatvora. Probavna vlakna iz hrane će naše tijelo također teško obraditi, ako ima premalo vode.

Možda te zanima... Samo ove 4 namirnice trebate kada imate probavne probleme Hrana

3. Jedeš prebrzo

Nažalost, kad smo u žurbi, često brzo jedemo. Činimo svom probavnom sustavu medvjeđu uslugu. Kao prvo, često na ovaj način pojedemo puno zraka - što može uzrokovati plinove i bolove u želucu. Drugo, važno je za zdravu crijevnu floru da temeljito prožvačemo hranu prije nego što je progutamo. Tako već radimo važne pripremne radove. Naime, razbijeni enzimi u slini znače da se žvakanjem hrana razgrađuje na pojedinačne dijelove, a probava počinje takoreći u ustima.

4. Jedeš previše proizvoda od bijelog brašna

Voliš tjesteninu i kruh? U početku nema nikakvih razloga protiv ukusnih proizvoda od žitarica - sve dok se trudiš jesti integralne proizvode što češće. Ali hrana napravljena od bijelog brašna, ne samo da potiče žudnju za hranom i bogata je šećerom, nego gotovo da ne sadrži vlakna. A upravo su vlakna ono što je našim crijevima potrebno za zdravu probavu.

Možda te zanima... Ova vrsta pića povećava rizik od raka debelog crijeva kod žena mlađih od 50 godina Zdravlje

5. Konzumiraš previše šećera ili zaslađivača

Ako voliš slatko, trebaš biti oprezna: naime, višak šećera ne samo da oštećuje zube i može, na primjer, potaknuti upalu u tijelu, također ima negativan učinak na našu crijevnu floru. To su otkrili znanstvenici sa sveučilišta Alberta u Kanadi.

Međutim, ni umjetna sladila nisu dobra alternativa jer mogu negativno promijeniti dobre crijevne bakterije i tako oštetiti tijelo.

6. Jedeš previše prerađene hrane

Zapravo, znamo sljedeće: jako obrađena hrana, poput gotovih pečenih proizvoda, zamrznute pizze i slično, za nas je sve - samo ne dobra. Ali, naša crijevna flora posebno pati od velikih količina soli, šećera (evo ga opet!) i mnogih nezdravih trans masnoća. Potonji čak mogu čak doprinijeti razvoju ozbiljnih bolesti poput raka debelog crijeva.

Možda te zanima... 12 najvažnijih savjeta za očuvanje zdravlja crijeva Zdravlje

7. Jedeš previše salama i kobasica

Salame, kobasice i općenito jako prerađeno meso, poput šunke, također sadrže puno soli i masti koje oštećuju naša crijeva. Osim toga, konzervansi koji se dodaju u industrijske proizvode mogu biti kancerogeni.

Izvor za članak: Arhiva missZDRAVE

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.