Hrana 16. listopada 2024.

Ova viralna protuupalna 'gusta salata od graha' s TikToka može biti još ukusnija uz jesenske namirnice

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad pomislite na salate, sastojci poput lisnatog povrća i cherry rajčica vjerojatno će vam prvo pasti na pamet, ali zahvaljujući TikTokovom trendu guste salate od graha, možda ćete promijeniti tu sliku salate u glavi – salate ne moraju uvijek uključivati zeleno lisnato povrće poput mladog špinata ili kelja da bi bile bogate hranjivim vrijednostima.

Ako niste znali, guste salate od graha obično su pune slanutka, krastavaca, paprike, crvenog luka, cherry ili sušenih rajčica, feta sira i svježeg začinskog bilja, poput peršina i korijandera. Povrće je nasjeckano na sitne komadiće veličine zalogaja pa salatu možete lako spakirati u male lepinjice, staviti na komadić kruha od kiselog tijesta ili je jednostavno jesti samu bez dodataka, piše Well+Good.

"Općenito govoreći, izraz 'gusta' označava to da nema zelenog lisnatog povrća", objašnjava Abbie Gellman, dijetetičarka i kuharica. To omogućuje ljudima da kombiniraju sastojke koje vole, poput graha, povrća i sira i preliju preljevom na bazi octa. "Ovu salatu možete držati u hladnjaku nekoliko dana, gdje će se marinirati i nastaviti otpuštati okuse (za razliku od zelene salate i drugog povrća koje će s vremenom uvenuti ili se pokvariti ako ju začinimo preljevom na bazi octa)", dodala je ona.

No, sad kad je službeno jesen, možda se pitate kako u svoju gustu grah salatu ubaciti više jesenskih sezonskih namirnica. Dijetetičarka Gellman podijelila je neke savjete o jesenskim namirnicama kojima biste mogli ubaciti obogatiti ovu salatu te je objasnila zašto je ovaj trend gustih salata s grahom dobar.

Možda te zanima... Što skromnom grahu daje toliku moć da utječe na kolesterol? Hrana

Prvo, što je tako dobro u gustim salatama od graha?

Budući da je osnova ove viralne salate grah, dobivate mnogo biljnih proteina i vlakana. Bonus je to što je konzervirani grah vrlo dostupan i pristupačan.

"Grah je odlična namirnica bogata biljnim proteinima, kao i vlaknima i hranjivim tvarima poput magnezija i biljnog željeza. Također sadrži složene ugljikohidrate i stvarno pojačava hranjivost i okus većine jela", kaže Gellman. "Cherry rajčice i krastavci općenito su omiljeno povrće. Također su pristupačni, lako ih je pronaći i bogati su hranjivim tvarima", dodaje ona.

Osim toga, namirnice poput mrvljenog feta sira daju salati slan, zasitan okus i puno proteina. Na kraju, preljevi s octom, uljem i Dijon senfom pomažu vam da apsorbirate sve hranjive tvari u vašoj salati (masti vam pomažu apsorbirati antioksidanse, prema studiji Molecules iz travnja 2019. ) i poboljšavaju okus. Mnogi kreatori sadržaja na TikTok-u koji rade guste salate od graha, također dodaju meso u salatu – poput odreska, feferona i piletine – i zamjenjuju feta sir za mini kuglice mozzarelle.

Ljepota gustih salata od graha jest u tome što ih možete napraviti s bilo kojim sastojcima koji su vam pri ruci i okusima koje preferirate. Na primjer, jedna od korisnica TikToka @violet.cooks (čiji su videozapisi prikupili više od 2 milijuna pratitelja) napravila je verziju salate s piletinom na žaru, mariniranom fetom i maslinama, bijelim grahom, slanutkom, paprikom i svojim chimichurri umakom od peršina, korijandera, mljevene crvene paprike i maslinovog ulja.

"Kao što je gore spomenuto, ove 'guste' salate nemaju nijedan sastojak - poput zelene salate - koji će uvenuti ili koji ne može dugo stajati u hladnjaku s preljevom. Ove vrste salata su praktične jer možete planirati obrok unaprijed, ali također i umiješati u njih što god želite!", kaže Gellman.

@violet.cooks One of my favorite beanefits 😉 of this Dense Bean Greek Goddess Salad is how amazing it is for your gut health. S&W beans are such an easy and delicious way to incorporate fiber and protein into your diet. Recipe below! #S&WBeansPartner #ad ♬ Moving Too Slow - Strewing

Jesenski sastojci koje možete dodati svojim gustim salatama od graha

Dijetetičarka Gellman preporučuje dodavanje sljedećih namirnica u ovu miješanu salatu:

  • Pečena zimska tikva
  • Pečeni krumpir ili slatki krumpir
  • Ukiseljeni crveni luk
  • Jabuke
  • Kruške
  • Orašasti plodovi i sjemenke, poput sjemenki bundeve
Možda te zanima... Zdjela s kvinojom i grahom, biljni proteinski ručak Hrana

"Preporučam narezati i dodati jabuke i kruške neposredno prije jela kako ne bi oksidirale i postale smeđe", kaže ona.

Također preporučuje tostiranje orašastih plodova i sjemenki za dublji, bogatiji okus. "Orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdravu masnoću, vlakna i hranjive tvari, poput vitamina E i magnezija. Oni također daju teksturu obroku, u čemu mnogi ljudi uživaju", napominje ona.

Ako želite začiniti svoj preljev kada dani postanu hladniji, razmislite o @violet.cooks chipotle preljevu za pileću salatu, koji je napravljen od soka limete, maslinovog ulja, chipotle dimljene čili papričice, kumina i majoneze.

@violet.cooks This week’s is gluten-free, dairy-free, and my personal favorite #densebeansalad #mealprep #dbs #glutenfree #dairyfree ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.