Hrana 25. kolovoza 2016.

Otkrivene moždane stanice za kontrolu apetita

Zvakanje_Jedenje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U eksperimentima na glodavcima utvrđeno je da posebne moždane stanice stvaraju neurone čija je specifična uloga kontrola apetita. Znanstvenici sa Sveučilišta u Engleskoj priopćili su da ovo znači da apetit nije fiksno određen pri rođenju.

Do sada je vladalo mišljenje da se živčane stanice, koje su povezane s regulacijom apetita, generiraju u potpunosti tijekom razvoja embrija i da se ne mogu naknadno mijenjati. Novim istraživanjem utvrđeno je da stanice taniciti iz mozga mladih i odraslih glodavaca, koje se ponašaju poput matičnih stanica, mogu modificirati tek.

Sljedeći korak bit će definiranje grupe gena i staničnih procesa koji reguliraju ponašanje i aktivnost tanicita”, izjavio je dr. Mohammad Hajihosseini, voditelj istraživanja.

Znanstvenici su detaljno ispitali dio moždanog hipotalamusa, za koji se zna da regulira spavanje, potrošnju energije, apetit, žeđ i mnoge druge ključne biološke funkcije. Hajihosseini je izjavio da bi ovo otkriće moglo dovesti do stalnog rješenja problema debljine, ali da će za razvoj lijekova za ljude biti potrebno pet do 10 godina. Iako ne postoji jedno sveobuhvatno rješenje za kontrolu apetita, on kaže da će se svako održivo rješenje za debljinu morati usredotočiti na dio mozga koji donosi odluke o apetitu.

Otkrij 8 podmuklih razloga zbog kojih si uvijek gladna!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.